Zelenski objavio uvjet pod kojim bi Ukrajina pristala na gubitak teritorija

Foto: Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi teritorijalni ustupci za okončanje rata koji je započela Rusija zahtijevali referendum u Ukrajini.

Međutim, dodao je da takav potez nije najbolja opcija jer imaju posla s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i za njega će biti pobjeda ako uzme dio njihovog teritorija.

"Odluku mora donijeti ukrajinski narod"

"Ukrajina se nikada neće odreći svojih teritorija jer bi to bio napad na ustav", rekao je i dodao da je svaki takav potez vrlo, vrlo teško pitanje.

Odluke o ukrajinskom teritorijalnom integritetu ne može donositi predsjednik, već ukrajinski narod, rekao je Zelenski, prenosi Newsweek. "To je protivno ustavu Ukrajine, a oni na vlasti nemaju službeno pravo odreći se svojih teritorija. Da bi se to dogodilo, ukrajinski narod to mora željeti", dodao je, ne isključujući referendum o tom pitanju.

Viktor Kovalenko, ukrajinski analitičar, kaže da je prijedlog Zelenskog o referendumu značajna promjena u vanjskoj politici, koja bi mogla umanjiti popularnost Zelenskog koju trenutno drži zajedništvo nacije u borbi za preživljavanje.

"Ukrajina bi mogla razmotriti rizik referenduma budući da on ne jamči da će ukrajinski narod pristati na ustupanje teritorija. Mogli bi ponovno potvrditi svoje odbijanje Rusiji i potvrditi granice iz 1991.", rekao je, misleći na godinu kada je Ukrajina proglasila neovisnost. "Još jedan kritični čimbenik je da teritorijalni referendum zahtijeva primirje od Putina, a trenutačno okupirani teritoriji ne bi mogli sudjelovati. Ostaje neizvjesno je li Kremlj spreman zaustaviti napade i bombardiranja u ovoj fazi", dodao je.

Zelenski predložio sudjelovanje Rusije na mirovnom summitu

Nakon dvije i pol godine rata Rusija i Ukrajina daleko su od pregovora, ali nedavna istraživanja u Ukrajini ukazala su na promjenu mišljenja među stanovništvom prema izgledima za pregovore. Anketa koju je u svibnju proveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju (KIIS) pokazala je da bi trećina (32 posto) Ukrajinaca prihvatila ustupanje teritorija za mir i neovisnost u usporedbi s 26 posto u veljači ove godine i 9 posto u veljači 2023.

Više od polovice (55 posto) i dalje se protivi prepuštanju teritorija Rusiji ako bi to okončalo rat, ali to je pad u odnosu na 74 posto u prosincu 2023. Ukrajinska novinska kuća ZN.UA izvijestila je u srpnju da se 44 posto ljudi u zemlji složilo da je došlo vrijeme za početak pregovora s Rusijom.

Zelenski je prošli mjesec rekao da je spreman razgovarati ako će postojati dobra volja s ruske strane. 

Rekao je da bi ruski predstavnici trebali prisustvovati drugom mirovnom summitu u studenom kako bi predstavili mirovni plan koji uključuje povlačenje svih ruskih trupa s ukrajinskog teritorija. Rusija s druge strane zahtijeva povlačenje ukrajinskih trupa iz sve četiri anektirane regije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.