Žena u Americi završila u zatvoru jer se trudna drogirala. Uopće nije bila trudna

Ilustracija: Shutterstock

ŽENA u Americi strpana je u zatvor pod optužbom da se drogirala dok je bila trudna. Ona tvrdi da uopće nije bila trudna, a slučaj se dogodio u Alabami koja je poznata po rigoroznim zakonima zaštite fetusa.

Ranije ove godine, Stacey Freeman bila je pod istragom Odjela za ljudske resurse zbog upotrebe droga, a njezino je dijete navodno lagalo policiji da je trudna, izvijestio je AL.com. Naređeno joj je da napravi test na trudnoću, što Freeman to nije učinila, pa je lokalna policija izdala nalog za njezino uhićenje.

Rigorozno načelo

Freeman je uhićena pod optužbom za ugrožavanje života djeteta zbog korištenja narkotika. Ovu je optužbu država Alabama često koristila kako bi procesuirala žene za koje se sumnjalo da koriste droge za vrijeme trudnoće. Ovakva optužba fetus kvalificira kao dijete, što je temeljno načelo principa o "fetalnoj osobnosti", koje koriste borci protiv prava na pobačaj.

Freeman je 1. veljače odvedena u pritvor okruga Etowah, gdje je provela oko 36 sati. Njezin odvjetnik, Martin Weinberg, rekao je za AL.com, da joj je to iskustvo ostavilo trajne psihičke traume, posebno zato što informacije o njezinu uhićenju još uvijek kruže internetom. Freeman je također navodno dobila menstruaciju dok je bila u zatvoru, ali su joj uskraćeni proizvodi poput tampona i uložaka, piše AL.com.

Nije prvi takav slučaj

Godine 2013. Vrhovni sud Alabame presudio je da se zakon koji je izvorno trebao štititi djecu od kućnih laboratorija za metamfetamin može koristiti i u zakonskim procesima za zaštitu fetusa. Alabama je također bila prva država u zemlji koja je upisala "fetalnu osobnost" u svoj državni ustav.

U toj je saveznoj državi dosad zabilježeno najmanje 20 slučajeva kaznenih djela u kojima su tužitelji koristili načelo o "fetalnoj osobnosti" kako bi podigli kaznene prijave za pobačaj ili mrtvorođenče, izvijestio je Marshall Project ranije ove godine. Zagovornici prava na pobačaj strahuju da će se više ljudi naći iza rešetaka pod optužbama za ugrožavanje fetusa, sada kada je slučaj Roe protiv Wadea ukinut, a policija će pojačavati nadzor nad trudnicama.

Ranije ove godine, trudnica u istom okrugu u Alabami navodno je zatvorena na nekoliko mjeseci jer je pušila travu. U pritvoru je krvarila pet tjedana, bila je prisiljena spavati na podu zbog prenatrpanosti i dijagnosticirano joj je stanje koje povećava rizik od pobačaja, izvijestio je AL.com.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.