Žene Srebrenice: Mladić je i danas bezobziran. Kako se samo smješkao i češao po glavi

U MEMORIJALNOM centru Potočari 20-ak majki žrtava Mladićevog genocida u Srebrenici pratilo je izravan televizijski prijenos iz sudnice Haškog suda.

France Press piše kako je u trenutku kada se Mladić pojavio u sudnici među majkama zavladao tajac. Prije prijenosa je jedna od majki, Nura Alispahić, kazala da je dobro što se Mladić pojavio pred sudom, ali i da se to trebalo dogoditi mnogo ranije. "Trebalo je Mladića nama izručiti majkama pa da mu mi sudimo, a ne ga slati u Haag", kazala je Alispahić.

"Osmjehivao se i češao po glavi"

Preživjele žrtve genocida okupljene u udruzi "Žene Srebrenice" su prijenos organizirano gledale u Tuzli. "Jako smo se potresli kad su mu čitali optužnicu vezano za Srebrenicu i ubijanje pa kada se u tome trenutku Mladić osmjehivao i češao po glavi", kazala je predsjednica udruge Hajra Ćatić i dodala kako je i danas Mladićevo ponašanje bezobrazno i bezobzirno.


Strahuje da će Mladić odugovlačiti sa suđenjem, što joj dokazuje i činjenica što se danas nije izjasnio o krivnji, već je tražio mjesec dana odgode. "Aku mu u svemu budu udovoljavali, proces nikada neće doći do kraja i mi majke nećemo dočekati presudu", kazala je Ćatić.

U presudi žele da piše kako je genocid bio u cijeloj BiH

Smatra kako za Mladića nema adekvatne kazne, a njima je najvažnije da se presudi za genocid u cijeloj BiH, a ne samo u Srebrenici, piše Beta. "To je potrebno zbog istine i pravde. Ja sam osobno 12. srpnja vidjela Ratka Mladića u Potočarima. Tada sam bila s mužem koji je odveden i ubijen, a ostala sam i bez sina Nine koji je bio novinar izvjestitelj iz Srebrenice", kazala je Ćatić i dodala kako je boli činjenica da se "Mladić pravi kao da je lud", a svi znaju da je sposoban za suđenje.

Kaže da je Mladić tijekom skrivanja sigurno naučio optužnicu napamet i da mu ne treba dodatno vrijeme za njezino proučavanje. "Sve su to političke igre", rekla je Ćatić i dodala kako je za preživjele jedina nada presuda za genocid.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.