Švicarski znanstvenici izolirali protein koji igra važnu ulogu u širenju tumora

NAJNOVIJE istraživanje objavljeno u internetskoj verziji časopisa Nature, a koje su proveli švicarski znanstvenici pokazalo je kako bi protein koji igra važnu ulogu u širenju tumora mogao osvijetliti put u pronalasku novih oblika terapije, prenosi Daily Mail.

Znanstvenici su se u laboratoriju umjesto samih stanica raka usredotočili na okružje u kojem se razvijaju tumori i uspjeli su dokazati kako blokiranje proteina periostina može spriječiti nastanak sekundarnih tumora.

Doktor Joerg Huelsken iz švicarskog centra za Eksperimentalno istraživanje raka u Lausanni rekao je kako je njegov tim otkrio nekoliko uvjeta potrebnih za širenje stanica metastaza, te uspješno izolirao protein bez kojeg matične stanice raka ne mogu započeti metastaziranje, već nestaju ili ostaju neaktivne.

Periostin se inače nalazi u "ekstracelularnoj matrici" odnosno tkivu koje ispunjuje praznine između stanica. Dokazano je kako taj protein igra ulogu i u fetalnom razvoju, dok je kod odraslih aktivan u specifičnim dijelovima tijela poput mliječnih žlijezda, kostiju, kože i crijeva.

Kod miševa uzgojenih na način da u organizmu nemaju periostin nije došlo do razvoja metastatskog karcinoma, a znanstvenici su zatim razvili antitijelo koje se veže uz protein i čini ga
nedjelotvornim. Huelsken se nada kako će se tako uspjeti blokirati proces nastanka metastaza.

Kod miševa na kojima je provođeno ispitivanje zabilježeno je tek nekoliko nuspojava, za koje švicarski znanstvenik navodi da se ne bi morale pojaviti kod čovjeka, a jednako tako nije siguran da će njegov tim uspjeti pronaći antitijelo koje bi djelovalo u ljudskom tijelu.

Većina smrti nakon oboljenja od raka događa se kada se metastaze rašire na vitalne organe poput jetre ili mozga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.