Znanstvenici potvrdili: U Maroko je palo kamenje s Marsa

SPECIJALNI odbor znanstvenika koji proučavaju meteorite potvrdio je da je kamenje koje je prošlog srpnja palo u Maroko došlo s Marsa.

Ovo je tek peti slučaj da su znanstvenici kemijski potvrdili meteorite s Marsa. Očevici su opisali da su prošlog ljeta na noćnom nebu vidjeli "vatrenu kuglu" iz koje je palo maleno kamenje. No, kamenje nije pronađeno sve do prosinca. Tada su skupljači pronašli oko 6,8 kilograma teške meteorite od kojih je najteži bio oko 900 grama.

Kamenje završilo u Sunčevom sustavu nakon sudara ogromnog objekta i Marsa

Znanstvenici i sakupljači meteorita su bili oduševljeni ovim rijetkim pronalaskom. Astronomi vjeruju da se ogroman objekt sudario s Marsom prije nekoliko milijuna godina. Nakon sudara su milijuni kamenja završili u Sunčevom sustavu, od kojih su neki očito prošlog srpnja završili i na Zemlji.

Kamenje pruža bitan i rijedak pogled na Mars znanstvenicima koji se bave istraživanjem potencijalnog života na "Crvenom planetu". Do danas, niti NASA-ine, a ni ruske, svemirske letjelice nisu uspjele dopremiti uzorke sa Marsa, što znači da su jedini uzorci oni koji padnu tijekom "kiše meteora". Uz iznimku meteorita pronađenog 1962. godine, većina uzoraka sa Marsa je već milijune godina bila na Zemlji te su "kontaminirani" u tom razdoblju.

Kamenje s Marsa deset puta skuplje od zlata

No, novo kamenje koje je palo prošlog srpnja, iako je nekoliko mjeseci bilo na tlu, će mnogo vjernije znanstvenicima "opisati" okoliš na Crvenom planetu. Potvrdu da je to kamenje došlo s Marsa dalo je Međunarodno društvo za meteorite i planetarnu znanost. Prodavaču meteorita su za te sjajne uzorke morali platiti između 11 tisuća i 22,500 dolara za uncu, što je deset puta skuplje od cijene zlata. Pitt je kazao da je prodao gotovo cijelu svoju "zalihu" meteorita, piše Red Orbit.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.