Zoran Milanović - Robin Hood malog čovjeka zadojenog teorijama zavjere

Foto: Pixsell

Milanović: Nikada veća grupa HDZ lijenčina, probisvijeta i lopova nije vodila ovu zemlju. Kapiš?... HDZ je zalijepljen na tu Udbu kao žvakaća guma na trotoar Glavnog kolodvora u Zagrebu pred ljetne žege i nema tog minivoša i veš mašine budućnosti koja to može oprati... Udbaš koji je oslobođen vojnog roka dok su drugi išli u vojsku i jeli blato, on je učio u Udbi kako da uči druge. To je ta ekipa... Kada gospodin hitno leti, dan ranije mu je hitno, da mu se ne ohladi janjetina, gdje mu tata ima vikendicu... Koliko ima protuoklopnih raketa u Hrvatskoj? Koliko ima? Ajmo, Bane!...

Plenković: Milanović je zlostavljač i nasilnik koji ne radi ništa, koji je svojim ponašanjem minirao borbu protiv koronavirusa...

Milanović: Plenković je 50-godišnja narikača, herojski zec...

Plenković: Milanović je 54-godišnji šmrkavac, piroman koji se prerušio u vatrogasca...

Milanović: Ma ja sam zgrožen što je Plenković kralj lopova. Ruski čovjek? Pa nisam ja Rusima dao Agrokor! Ja sam dijelio državljanstvo neprijateljima Putina (Gariju Kasparovu, op.a.) još 2014....

Plenković: Milanović je putinofil, čovjek je kazao da ne želi hrvatsko sudjelovanje u EU misiji pomoći Ukrajini...

Milanović: Ruska čizma gdje dođe ne odlazi. Nitko ih neće protjerati. To je moćna vojna sila... Sankcije Rusiji su katastrofa, totalna glupost. To ne funkcionira i postavlja se samo pitanje koliko će štete nanijeti Europi. Uz to, zbližili smo Rusiju i Kinu...

HDZ: Baćuška Milanović samo plagira Putina. Zato ga ruski mediji obožavaju...

Milanović Kolindi: Te fotografije gdje valjaš Putinu one majice, gdje trčiš u mokroj majici po Lužnikiju, Moskva se još trese od toga. To kompromitira i onda to sad treba obrisati, ali nemoj to brisati mojim nosom...

Milanović: Amerikančići i Englezići žele uništiti Dodika kako bi na vlast doveli prave četnike... Ne vjerujem u pravdu visokih predstavnika... Dodik je srpski patriot nezavisan od Beograda, takvog prijatelja želim u BiH... Ako netko iz Hrvatske bude glasao za sankcije Dodiku, za mene je izdajnik... Visoki predstavnik Schmidt je promijenio kazneni zakon prema kojem ono što je Dodik učinio predstavlja kazneno djelo. To se zove kolonijalna uprava i to uništava tu zemlju... Odluka Europskog suda za ljudska prava (jedan čovjek - jedan glas, u BiH) je još jedna u nizu luđačkih presuda ovog suda. Svakih deset godina donesu presudu koja dobro da ne izazove rat u BiH. 

Milanović: EU zlostavlja zemlje Zapadnog Balkana... Borell je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, kao ni Ursula von der Leyen... Tko je izabrao Von der Leyen? To su ovi mufljuzi iz Bruxellesa, klika, kamarila, to je ono čemu dio HDZ pripada... Gledamo i mi tebe, braco (Plenkoviću), odi u Ukrajinu pa se bori... Mi smo u ratu s Rusijom. Ja to nisam znao... Ovo je američki rat. Izrael je izgubio moje simpatije u roku 15 minuta... Pravo na obranu ne uključuje pravo na osvetu i ubojstva civila... Isticanje zastave Izraela u Hrvatskoj je čisti idiotizam...

Zoki - junak našeg doba

Ovo je tek djelić the best offova iz Milanovićevog verbalnog arsenala nasumično uzetih iz hrpe veličine kao nekada u nagradnim TV igrama, uz tek poneki odgovor drugih strana jer je, ovoga puta, Zoki junak našeg doba. Naravno da su i mnogi citati istrgnuti iz konteksta, ali morate imati razumijevanja za moju namjeru da samo ovaj put sadržaj i njegovu izbalansiranost podredim stilu političke komunikacije. 

Ono što je počelo s Tonijem Blairom u kolijevci parlamentarne demokracije otvorenim rušenjem ideoloških i programskih zidova između tradicionalne ljevice i desnice, u sinergiji s talijanskim političkim cirkusom, dobilo je svoju ako ne konačnu, onda barem zaokruženiju verziju u populizmu, suverenizmu i neobuzdanoj političkoj nekorektnosti Donalda Trumpa. 

Tako je te 2016. godine sinkronizirana pobjeda pretežno anglosaksonskih protestantskih suverenista u Velikoj Britaniji (izlazak iz EU) i SAD (pobjeda Trumpa) čvrsto utemeljila novi politički senzibilitet. Nakon toga, evo svjedočimo, više ništa nije ostalo isto. Novo utemeljenje je dodatno armirano nevjerojatnim dometima u sferi digitalnih tehnologija. Zahvaljujući originalnim softverima koje je programirala famozna "Cambridge analitika", u operaciji Brexit promovirano je "rudarenje" milijuna zaboravljenih i preskočenih duša koje su značajno doprinijele neočekivanim preokretima.

Također, u tom kompjuteraškom rušenju etablirane političke civilizacije stvorene nakon Drugog svjetskog rata ne treba zaboraviti ni na ulogu Juliana Assangea i Edwarda Snowdena, koji su aktualnom Zeusu i ostalim bogovima političkog Olimpa ukrali vatru novog doba - Top Secret.

Apostol europskog populizma i političke nekorektnosti

Upravo u satima i danima kada poraženi Trump čini posljednje, očajničke napore da i fizički ospori Bidenovu pobjedu napadom na Kapitol, potvrđuju se friška pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima. Teško je tko u tim trenucima mogao pretpostaviti da se na pisti pojavila nova modna ikona i jedan od budućih apostola europskog suverenizma/populizma i političke nekorektnosti. Na tom valu uspješno surfaju i druge kolege apostoli, mislim na Mileta Dodika, Viktora Orbana i Acu Srbina, a halju hodočasnika navlači i Slovak Fico...

Iako s prezirom odbacuje svaku usporedbu s uvredljivim sadržajima Trumpovih nastupa, forma i stil njegove komunikacije neodoljivo podsjećaju na američkog kolegu. Što bi rekao jedan moj prijatelj: "Kada se Milanović pojavi, i prije nego što progovori, već vidim aktiviranu ručnu bombu kako leti prema otvorenoj septičkoj jami i užasnuta lica hadezeovaca koji su je upravo svečano otvorili". 

Oni koji misle da bi ovakvo ponašanje Milanovića&kolega moglo na sljedećim izborima udaljiti od novog mandata, grdno će se prevariti. Što se Milanovića tiče, on vrlo uspješno i vješto gradi svoj magnetizam u biračkom tijelu govoreći upravo ono što se ne smije, za razliku od birokratski ispranog Plenkovića.

Mali čovjek se krsti i istovremeno uživa u Zokijevim vragolijama

Mali čovjek, zadojen teorijama zavjere i zgažen pod gusjenicama tzv. neoliberalizma, krsti se i istovremeno uživa u Zokijevim vragolijama. Ne zaboravimo da su "oriđinali" s gunjevima i kokardama donijeli punu kiselost i masnoću Miloševićevoj pobjedničkoj jogurt-revoluciji, kao što su slični njima, ali s bizonskim krznima i rogovima ustoličili Trumpa i umalo srušili Kapitol. Takvih "hudih tutleka" po hrvatskim bircuzima i socijalnim periferijama ima sasvim dovoljno da pokažu svima srednji prst kao temeljni izraz hrvatske suverenosti. 

Tu onda na scenu stupa njihov Robin Hood. Takvim ga čini i izdvaja prirodna usamljenost predsjedničke pozicije, čime je u prednosti u odnosu na Plenkovića i skandalima sklonu vladu, koja mu se često namješta kao čunjevi u kuglani. Milanovićeva politička zajapurenost čini ga daleko modernijim i svježijim u odnosu na uštogljeni i odrođeni HDZ.

Držeći se Blaireove maksime "mamci se ne biraju - lovi se sve!", promućurni Milanović je odavno zabacio svoju mrežu daleko i u desničarske teritorijalne vode aktivno "ribareći duše" razočarane u posustalu hrvatsku opoziciju - kojima je on jedina preostala nada - kao i sve ostale koji nisu u čvrstom klijentelističkom zagrljaju HDZ-a i Plenkovića.

Podjele i političko posustajanje SDP-a nakon posljednjih parlamentarnih izbora, koje sluti na sudbinu Demokratske stranke u Srbiji, kao i ozbiljno nesnalaženje lijevo-zelenih snaga na vlasti u najvećim gradovima, čini opozicijsku frontu donekle inferiornom i teško prilagodljivom na nove okolnosti.

Dok deseci milijuna čekaju na "Drugi Trumpov silazak" ili barem na predsjedničku izbornu kampanju u SAD-u, treba imati u vidu da će ona obilježiti cijelu izbornu 2024. i poklopiti se, u finišu, s borbom Milanovića za drugi mandat.

Posljednja istraživanja javnog mijenja su stabilna u kontinuitetu i jasno ukazuju da će hrvatski birači, ako se nešto radikalno ne promijeni, glasati za nastavak kohabitacije. Ponovo će se na izborima "oženiti" Plenkovićem i sačuvati ulogu političke ljubavnice za Zorana Milanovića. Malo divljeg (političkog) seksa nikada nije na odmet. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala