Žuti prsluci pokušavaju prosvjedovati u Parizu unatoč zabrani javnog okupljanja

Ilustracija. EPA

TISUĆE pripadnika francuskih sigurnosnih snaga zauzele su položaje u središtu Pariza jer protuvladini Žuti prsluci pokušavaju prosvjedovati usprkos zabrani javnog okupljanja.  

Do sada je 79 osoba umrlo od koronavirusa u Francuskoj, a zaraženo ih je preko 360

U televizijskom obraćanju naciji u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron objavio je da se zatvaraju škole te je zatražio od Francuza da izbjegavaju bliske kontakte.

Do sada je 79 osoba umrlo od koronavirusa u Francuskoj, a zaraženo ih je preko 3600.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je u petak objavio da su zabranjena okupljanja s više od 100 ljudi.

Pariška policija već je u subotu zabranila, nakon zahtjeva organizatora, prosvjedovanje na mjestima poput Elizejskih poljana.

"Subota je, prosvjedni dan. Neki ljudi misle da ih koronavirus neće pogoditi i odbijaju poštovati preporuku", rekao je interventni policajac ispred teško naoružanog vozila koje je blokiralo cestu koja vodi do predsjedničke palače. 

Žuti prsluci okupljaju se kod željezničke stanice Montparnasse

Vlada je dekretom danas zabranila sva okupljanja koja nisu nužna, ali stotine prosvjednika, od kojih su neki nosili zaštitne maske, počele su se okupljati kod željezničke stanice Montparnasse uzvikujući slogane protiv predsjednika Macrona.

Žuti prsluci, koji prosvjeduju protiv Macrona od kraja 2018. godine, namjeravali su obilježiti 70. prosvjednu subotu zaredom.

Sutra se održava prvi krug francuskih lokalnih izbora

U nedjelju se održava prvi krug francuskih lokalnih izbora koji su test za Macronovu politiku i plan reforme francuskih mirovinskih sustava.

Očekuje se da Macronova stranka neće dobro proći na tim izborima. 

Francuzi biraju gradonačelnike 35.000 gradova i gotovo pola milijuna vijećnika u nedjelju. 

Usprkos zatvaranju škola, sveučilišta, odgodi sportskih događaja, zatvaranju turističkih atrakcija i smanjenju javnog prijevoza, Macron se nije odlučio odgoditi izbore, što je učinio čak i Boris Johnson koji primjenjuje puno opušteniji pristup u borbi protiv koronavirusa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.