Ako iz svog automobila čujete ove zvukove, odmah krenite mehaničaru

Foto: Shutterstock

DOK VOZITE AUTOMOBIL oko vas je cijeli niz najrazličitijih zvukova: motor, vjetar, buka ceste, radio, putnici, automobili… Međutim, u toj se kakofoniji može sakriti neki zvuk koji može uzrokovati velike probleme: to je zvuk koji proizvodi vaš automobil, a koji znači da je nešto u vozilu pošlo po zlu. Takvih zvukova ima puno, neki su benigni i ne trebaju brzu intervenciju, neki već znače da se havarija dogodila, a ignoriranje nekih znači da možete ugroziti svoju i sigurnost putnika u vozilu. Stoga nipošto nije loše znati kakvi su to zvukovi i reagirati na njih, a mi vam donosimo pregled 

Škripanje

Kočnice se s vremenom troše. Prvi zvuk koji ćete čuti je škripanje, a ako ga budete ignorirali, pretvorit će se u zvuk mljevenja i, konačno, u tešku tutnjavu. Nikada ne ignorirajte škripanje kočnica, nego otiđite provjeriti u kakvom su stanju. Savjet: uvijek kočnice mijenjajte u paru, na oba kotača na istoj osovini, a ako primijetite najmanji znak potrošenosti diskova, odmah promijenite i njih. To danas zaista nije strašno skupo, a s time se ne želite igrati jer kočnice su sigurnost.

Siktanje

Jaka škripa ili siktanje mogu otkriti da postoji problem s crijevima oko motora. To bi moglo biti ili crijevo koje se olabavilo ili curenje zraka, a moguće je i nešto vezano uz remenje. Curenja mogu utjecati na to kako vaša nadzorna ploča radi, vašu kilometražu i performanse vašeg motora. 

Tapkanje

Ako iz motora čujete takve zvukove, bojimo se da je prekasno. Naime, to je znak da je motor automobila iz nekog razloga ostao bez ulja, a čak i najkraća vožnja bez podmazivanja napravit će ogromnu štetu. Zato odmah stanite, a jako je dobro uvijek u automobilu imati litru motornog ulja za svaki slučaj. Ako ga nadolijete, možda se nešto može spasiti.

Zveckanje

Vlasnici automobila s pogonom na prednje kotače, dakle većina na cestama, otkrit će da njihovi automobili zveckaju kad naglo skreću ili ubrzavaju. Vjerojatno su razlog potrošeni homokinetički zglobovi, vrlo često uništeni radi vode koja je ušla kroz potrganu manžetu. Još jedan mogući uzrok buke? Ispušne cijevi su zaštićene toplinskim štitovima koji se ponekad olabave i zveckaju. Zveckanje također može ukazivati ​​na probleme s prigušivačem ili kočnicama.

Lupanje

Ako počnete čuti zvuk "bum-bum-bum" kada prelazite preko neravnina, to je obično dobar pokazatelj da se nešto pokvarilo u vašem ovjesu - opruge ili amortizeri. Time se odmah mora pozabaviti stručnjak jer opruge i amortizeri pomažu da zadržite kontrolu dok upravljate vozilom. Iznenadna glasna buka može značiti da se nešto fizički pokvarilo, odnosno puklo u vašem automobilu, zbog čega biste mogli izgubiti kontrolu nad njime. Stoga odmah stanite i provjerite.

Cviljenje 

Ako vaš automatski mjenjač proizvodi značajnu buku, to je uglavnom loša stvar. Kada ga ubacite u brzinu, ne biste smjeli osjetiti nikakvo lupanje ili jak udarac. Tijekom vožnje ne biste trebali čuti nikakvo cviljenje. Bilo koja od tih stvari je znak da nešto nije u redu s prijenosom.To je također dobro provjeriti

Buka guma

S vremenom se ljudi naviknu na zvukove svojih automobila, pa možda neće primijetiti buku koja se javlja postupno. Na primjer, ako čujete zvukove koji dolaze iz vaših guma, to bi moglo značiti da postoji problem sa špurom ili ovjesom. Dobro je povremeno povesti putnika koji ne putuje često u vašem automobilu kako biste vidjeli primjećuje li neobične zvukove na koje ste se vi navikli.

Zavijanje

Glasno cviljenje tijekom ubrzavanja, nešto slično zavijanju, također može ukazivati ​​na problem s remenom. A ako pukne zupčasti, gotovi ste: slijedi generalka motora koja može koštati više tisuća eura

Mljevenje

Ako čujete škripanje, to znači da se metal negdje trlja o metal, odmah to provjerite. Ako zvuk dolazi ispod haube, to može značiti problem s vodenom pumpom, alternatorom ili pogonskim remenom.

Kuckanje

Kuckanje iz motora moglo bi značiti da vašem motoru nedostaje tekućine. Ili bi moglo ukazivati ​​na mnogo ozbiljniji problem, kao što je problem s ležajevima. U tom slučaju počnite tražiti novi motor. Ipak, ako budete slušali i rano uočili (ili, bolje rečeno, saslušali) probleme, možete uštedjeti mnogo novca. Uz redovito održavanje, imat ćete male probleme prije nego što postanu veliki.