Kupujemo li preskupe rabljene aute?

Foto: Hrvoje Jelavić (Pixsell)

HRVATI za rabljeni automobil trebaju izdvojiti gotovo 12 mjesečnih plaća.

Stavimo li taj odnos u europski okvir, jedno je sigurno - morat ćemo raditi dulje od većine Europljana.

Prema podacima carVerticala, tvrtke specijalizirane za podatke o automobilima koja je provela istraživanje, dostupnost automobila značajno se razlikuje od zemlje do zemlje. Nakon analize stanja na tržištu rabljenih automobila u 23 europske zemlje utvrđeno je da je za kupnju prosječnog rabljenog automobila potrebno gotovo deset mjeseci rada.

Hrvatska je na 7. mjestu od 23 zemlje u studiji s 11.7 mjeseci rada za protuvrijednost rabljenog automobila. Susjedi Mađari trebaju nešto manje od 11.2 mjeseca, dok zaposlenima u Srbiji treba gotovo 15 mjeseci. Portugalski vozači morali bi raditi najdulje u Europi kako bi si priuštili prosječan rabljeni automobil – do 22.4 mjeseca. Najmanje bi za automobil morali raditi Finci – samo 2.7 mjeseci.

Kako osoba čak ni u višečlanom kućanstvu ne može uštedjeti cjelokupan prihod svakog mjeseca, u praksi to znači da će štednja trajati osjetno dulje. 

Koliko Hrvati troše na rabljeni auto?

Financijski stručnjaci preporučuju da se na automobil ne troši više od 6 mjesečnih plaća. U praksi, posebno u našoj regiji, kupci automobila krše ovo pravilo i traže skuplje modele.

Uzmemo li u obzir da je prosječna plaća u Hrvatskoj oko 1200 eura, lako je vidjeti da se gornje preporuke ne drže ni Hrvati. Naime, prema podacima Carinske uprave, u 2023. godini u zemlju su uvezena 81.733 rabljena osobna vozila po prosječnoj prodajnoj cijeni od 14.008 eura, dok su 2022. godine uvezena 64.253 rabljena automobila po prosječnoj cijeni od 12.524 eura. 

Najnoviji podaci pokazuju da je u prva četiri mjeseca ove godine prosječna prodajna cijena uvezenih automobila porasla na 15.874 eura. A govorimo samo o podacima za uvoz rabljenih automobila.

Volkswagen Golf i Opel Astra neki su od popularnijih modela. Srednja cijena Golfa je 17.000 eura, a za kupnju je potrebno oko 14.2 mjeseca rada. Astra je povoljnija i stoji oko 13.000 eura, što znači da je za kupnju potrebno približno 10.8 mjesečnih prosječnih plaća.

S gotovo 39.000 eura najveća prosječna vrijednost rabljenog automobila je u Švicarskoj. Međutim, prosječna plaća u Švicarskoj najviša je među svim zemljama u kojima je provedeno istraživanje - 6377 eura. Slijede Austrijanci s prosječnom cijenom automobila od 28.500 eura te Portugalci - 24.200 eura. Iako su budžeti za automobile u Austriji i Portugalu slični, plaće se znatno razlikuju: 2600 eura u Austriji i manje od 1100 eura u Portugalu.

Najmanje se na automobil potroši u Ukrajini (oko 5000 eura), Latviji (7500 eura) i Finskoj (8000 eura. Kupovna moć ovih zemalja također jako varira. Prosječna plaća u Ukrajini je 394 eura, u Latviji 1100 eura, a u Finskoj više od 2900 eura.

Povoljnije stanje na tržištu rabljenih automobila

Automobilski stručnjak iz tvrtke carVertical Matas Buzelis napominje da se prodaja rabljenih automobila oporavila od stagnacije, pa je stanje na tržištu bolje u odnosu na prošlu godinu. Budući da se oporavila prodaja potpuno novih vozila, tržište rabljenih vozila napokon je puno najtraženijih rabljenih automobila koji su bili u posjedu samo jednog vlasnika.

"Vidimo znakove stabilizacije tržišta rabljenih automobila na cijelom kontinentu. Cijene rabljenih automobila dosljedno bilježe blagi pad, a ponuda rabljenih automobila odgovara potražnji za tim vozilima. Razlozi zbog kojih ljudi nisu prodavali svoje automobile konačno su nestali – ne moraju čekati godinama da dobiju svoje nove zamjenske automobile", objašnjava Matas Buzelis iz tvrtke carVertical.

Metodologija

Studija je analizirala i rangirala rezultate za 23 europske zemlje prema silaznom redoslijedu na temelju radnih dana potrebnih za kupnju rabljenog automobila. Broj mjeseci potrebnih za rad za kupnju automobila izračunat je na temelju prosječne cijene automobila i prosječne neto plaće u svakoj zemlji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.