Jaguar kao Lancia: Ponuda svedena na samo jedan model

Foto: Jaguar

JAGUAR je iz ponude povukao gotovo sve modele. 

Tri godine nakon što je jaguar pokrenuo projekt elektrifikacije Reimagine s ciljem potpunog prelaska na električne pogone do 2025. godine. Situacija je sljedeća: modeli XE, XF sedan, XF wagon, F-Type, E-Pace, pa čak i električni I-Pace povlače se iz proizvodnje. Prevedeno, jedini model iz Jaguara koji se još može kupiti je F-Pace.

Vijest je osobno potvrdio glasnogovornik Jaguar Land Rovera za Automotive News Europe. Pojašnjenje za ovu odluku treba tražiti u zaradi. Naime, izvršni direktor Jaguara Adrian Mardell rekao je investitorima da ovih šest modela tvrtki jedva donose novac, generirajući "profitabilnost blizu nule". Otišao je toliko daleko da ih je nazvao proizvodima "niže vrijednosti", odnosno vozilima "na kojima nisu zaradili". 

A ako se pitate kakva je budućnost Jaguara odgovor bi mogle dati ranije najave. F-Pace je jedini dostupan model do dolaska novog (električnog) modela najavljenog za iduću godinu. Rasni GT trebao bi se predstaviti u konceptnom izdanju već ove godine, a onda i veliki SUV model. Naravno, niti jedan Jaguarov novitet neće imati cijenu ispod 120.000 eura.

Stječe se dojam da se Jaguar gura u najvišu nišu kao konkurent drugoj britanskoj marki (Bentley). Ali tu postoji razlika, jer je VW grupa odlučila produljiti dostupnost benzinskih Bentleya za još tri godine. Jaguar će se pak za naklonost boriti jednostavnijim dizajnom, ali i novostima poput ukidanja prepoznatljivog loga, doznaje Autocar. 

Nema sumnje, vrijeme će pokazati je li se Jaguar dobro kockao stavivši sve na elektrifikaciju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.