Kineski električni automobili stigli u Hrvatsku, cijena bi vas mogla iznenaditi

Foto: Auto Hrvatska

NA HRVATSKO tržište su stigli prvi kineski modeli proizvođača DFSK, i to putem prodaje mreže Auto Hrvatske. 

Auto Hrvatska, kao najdugovječnija domaća autotvrtka, obilježava 70 godina postojanja, a tim je povodom poslovanje proširila zastupstvom kineske kompanije DFSK. Puno jasnije bit će vam kad kažemo da je DFSK Motor kratica za Dongfeng Sokon Automobile, što je nepuna dva desetljeća stari "joint venture" između Dongfenga i Chongqing Sokon Industry Groupa.

Ono bitno je da se na našem tržištu nude dvije zasebne game, Seres crossover modeli i dostavni Sokon modeli. Tržišno zanimljiviji SUV program čine trenutno dva modela, i to Seres 3 i Seres 5. O čemu se ovdje radi, najbolje govori podatak kao je veći Seres 5 nastao uz tehnološku pomoć Huaweija, a u top izdanju s gotovo 600 KS ubrza do 100 km/h u 3.5 sekundi. 

Manji Seres 3 kao urbani crossover uz simpatičan izgled nudi bogatu opremu koja uključuje virtualni kokpit, sjedala presvučena kožom, panoramski krov, pomoć pri parkiranju s kamerom te MP5 sustav. Opremljen modernom baterijom kapaciteta 53.6 kWh, nudi doseg od 353 km po WLTP-u. Pogonski elektromotor daje 120 KW i 300 Nm, više no dovoljno za jedno vozilo ovog tipa. 

Seres 3 dolazi s četverogodišnjim jamstvom za vozilo i osmogodišnjim jamstvom za električne komponente i 70% kapaciteta baterije. Početna cijena je 279.000 kuna.

U segmentu lakih dostavnih vozila trenutno je u ponudi model EC35, koji uz izdašan tovarni prostor nudi 1000 kg nosivosti, ali i primjerice kameru za vožnju unazad. Doseg u gradskoj vožnji je 268 km po WLTP normi. Početna cijena iznosi 185.000 kuna + PDV. 

Spomenimo i kako se cijene mogu umanjiti za 70.000 kuna, koliko iznose poticaji iz programa Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Bitno je reći kako vozila trenutno ima na lageru, a nakon što se lager isprazni, očekuje se da bi se zbog trenutne situacije na tržištu liste čekanja mogle produljiti na oko šest mjeseci. 

DFSK Seres 3 by Index.hr on Scribd