Musk odgodio lansiranje robotaksija, dionice Tesle pale. "AI balon će puknuti"

Foto: EPA

Dionice Tesle pale su dva posto u petak ujutro, što je uslijedilo nakon što je švicarska banka UBS snizila ocjenu Tesle. Analitičari kažu da je razlog tome strah da su dionice Tesle porasle "previše i prebrzo" na valu snažnog interesa za umjetnu inteligenciju, a ne entuzijazma za njihov temeljni biznis - automobile.

"Vjerujemo da su dionice Tesle zahvaćene fenomenom umjetne inteligencije", napisali su analitičari, upozorivši da će dionice biti ranjive "ako tržišni entuzijazam za AI padne", prenosi Forbes.

Iako Elon Musk i Tesla imaju velike planove za korištenje umjetne inteligencije, uključujući u autonomnim automobilima i robotaksijima, humanoidnim robotima Optimus i razvoju vlastitih AI sustava i uređaja, analitičari kažu kako postoji rizik da će se te prilike za rast manifestirati "u iznimno dugom roku", ako uopće.

Iako priznaju da je Tesla postigla impresivan napredak u misiji razvoja potpuno autonomnih vozila, analitičari ipak kažu kako su druge AI inicijative kompanije "isključivo u fazi istraživanja i razvoja".

Utjecaj umjetne inteligencije

Pad u petak uslijedio je nakon značajnog pada od preko osam posto prethodnog dana. To je najgori jednodnevni pad dionica Tesle u nekoliko mjeseci, čime je zaustavljen najdulji rast koji je tvrtka zabilježila još od svibnja prošle godine.

Ovakav preokret dolazi nakon izvješća Bloomberga da će proizvođač odgoditi dugoiščekivano predstavljanje svojeg programa robotaksija za oko dva mjeseca, kako bi se timovima omogućila proizvodnja dodatnih prototipova. Projekt, koji je izvršni direktor Tesle Elon Musk predstavljao kao centralni element budućnosti kompanije, bit će predstavljen u listopadu, umjesto početkom kolovoza.

Snažan razvoj umjetne inteligencije proteklih je mjeseci izazvao rast dionica mnogih kompanija. Neki sugeriraju kako bi se AI balon uskoro mogao ispuhati, a možda čak i puknuti. Velike tehnološke kompanije poput Applea, Microsofta, Alphabeta, Amazona i Mete mnogo su uložile u umjetnu inteligenciju i tu tehnologiju učinile ključnom za svoje planove, a mnoge od njih pokreću partnerstva, kupuju ili značajno ulažu u manje igrače i startupove kao što su OpenAI, Perplexity, Anthropic i Inflection.

Strahovi su izazvali prodaju dionica velikih tehnoloških tvrtki, a takozvana "veličanstvena sedmorka" - Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta i Tesla - ukupno su prošlog četvrtka izgubile 600 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, što je najveći gubitak u jednom danu ikada zabilježen za ove tvrtke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.