Tvornicama nedostaje radnika. Musk: Sljedeće godine u Teslu uvodimo humanoidne robote

Foto: Profimedia

Sljedeće godine bi se prostorima najvećeg američkog proizvođača električnih vozila uz ljude mogli kretati i roboti. Tesla će sljedeće godine imati humanoidne robote u maloserijskoj proizvodnji za internu upotrebu, rekao je jučer izvršni direktor Elon Musk, nekoliko mjeseci nakon što je najavio početak proizvodnje do kraja 2024. godine, piše Forbes.

"Automobilski proizvođač, nadamo se, imat će robote u visokoj proizvodnji za druge kompanije 2026. godine", rekao je Musk u objavi na društvenoj mreži X. Musk je u travnju rekao da će Tesla robot, nazvan Optimus, biti sposoban obavljati zadatke u tvornici do kraja ove godine i mogao bi biti spreman za prodaju već krajem 2025.

Humanoidni roboti razvijaju se već nekoliko godina u japanskoj Hondi i Boston Dynamicsu. Oni bi trebali biti odgovor na nedostatak radne snage i zamijeniti ljude na ponavljajućim, dosadnim ili opasnim poslovima u logistici i proizvodnji.

Musk ima povijest neispunjavanja smjelih obećanja

Musk ima povijest neispunjavanja smjelih obećanja Wall Streetu. Godine 2019. rekao je investitorima da će Tesla upravljati mrežom autonomnih vozila – robotaksija – do 2020. godine. Prošlog tjedna odgodio je predstavljanje robotaksija rekavši da je zatražio "važnu promjenu dizajna" prednjeg dijela vozila.

Tesla je u rujnu 2022. godine predstavio prvu generaciju svog Optimus robota nazvanog Bumblebee. Ove godine tvrtka je objavila video druge generacije dvonožnog robota koji slaže majicu u Teslinoj tvornici.

Musk se posljednjih mjeseci usredotočio na umjetnu inteligenciju, softver za autonomnu vožnju, robotaksije i Optimus robot zbog smanjenja potražnje za električnim vozilima, koja čine više od 80% Teslinih kvartalnih prihoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.