Naglo skočio broj američkih pickupova u EU. "Smrtonosni su, ogromna je rupa u zakonu"

ilustracija: Shutterstock

Prodaja pickupova američke proizvodnje, koje neki aktivisti smatraju opasnima i štetnima za okoliš, raste u Europi. Prošle godine na europske ceste je stiglo gotovo 5000 automobila Dodge RAM, što je 20 posto više u odnosu na godinu ranije, piše Forbes.

Ovo su podaci koje je ranije u srpnju objavilo europsko Vijeće za sigurnost prometa (ETSC), neovisna neprofitna udruga sa sjedištem u Bruxellesu. Izvješće je objavljeno kao reakcija na strahove vezane za rupu u zakonu koja omogućava dolazak opasnih i štetnih američkih pickupova na europsko tržište.

Čudna priča

Pickupovi iz SAD-a, poput Dodge RAM-a, ne moraju biti u skladu sa svim sigurnosnim standardima EU, kažu iz ETSC-a, budući da se oni uvoze takoreći na stražnja vrata, putem “individualnog odobrenja vozila” (IVA) koje omogućava automobilima da zaobiđu neke osnovne regulacije Europske unije.

U početku je ta mjera bila namijenjena jedinstvenim prilagođenim ili specijaliziranim vozilima poput onih za osobe s ograničenom mobilnošću ili hitne službe, objašnjavaju iz ETSC-a, naglašavajući kako se “sustav sada iskorištava za uvoz velikog broja američkih pickupova.” Na primjer, ta vozila ne moraju poštivati čitav niz sigurnosnih regulacija niti prolaziti testove onečišćenja zraka.

Istraživanje je temeljeno na procjenama i analizama novih podataka iz aktivističke skupine Transport & Environment koja zagovara čisti prijevoz i energiju, kao i Europske agencije za okoliš iz Kopenhagena koja Europskoj uniji dostavlja neovisne podatke o okolišu.

Koalicija skupina za potrošače, sigurnost i zaštitu okoliša kaže kako je “pasivnost Europske unije u snažnom kontrastu s koracima koje poduzimaju progresivni gradovi.” Pariz, Lyon, Grenoble, Koblenz i Tübingen su, na primjer, odlučili naplaćivati parking ovisno o veličini i težini vozila.

"Ogromna rupa u zakonima EU"

Koalicija je pisala Europskoj komisiji zahtijevajući zatvaranje rupe u zakonu koja omogućava uvoz opasnih američkih pickupova u Europu.

“Ogromna rupa u zakonima EU i zemalja članica još uvijek omogućava uvoz američkih pickupova (i sličnih vozila) bez potrebe da oni poštuju europske zakone po pitanju emisija plinova, onečišćenja zraka i sigurnosti vozila”, stoji u pismu u kojemu koalicija naglašava kako je “očit nedostatak napretka duboko zabrinjavajući.”

“Već predugo građani gledaju kako se zakon vrlo lagano primjenjuje na najsmrtonosnija vozila. Uvezeni pickupovi sigurno su najsmrtonosnija vozila iz perspektive klimatske krize i sudara sa smrtnim ishodom, a testiranje u stvarnim uvjetima, na stvarnim cestama, moglo bi otkriti da su ova vozila najsmrtonosnija i po pitanju onečišćenja zraka,” stoji u pismu.

Nedugo nakon što je ETSC objavio vijest, Politico Pro je izvijestio kako je glasnogovornik Europske komisije rekao da Komisija želi “ojačati pravila i podići ih na razinu zaštite usporedivu s onom koju jamče pravila o odobrenju EU.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.