Oštar pad profita Tesle

Foto: Shutterstock

Profit Tesle u drugom tromjesečju pao je za više od 40% u odnosu na prošlu godinu jer se tvrtka suočila s većom konkurencijom električnih vozila i usporavanjem ukupnog rasta prodaje električnih vozila, piše CNN. Pad profita oštar je udarac za tvrtku koja je postala najvrjedniji svjetski proizvođač automobila zahvaljujući rastu prodaje i profitabilnosti električnih auta.

Rezultati naglašavaju kako se Tesla, pionir u donošenju električnih vozila diljem svijeta, sada suočava s intenzivnijom konkurencijom kod kuće i u inozemstvu. I s obzirom na to da tržište električnih vozila sazrijeva, rast potrošačkog interesa za električna vozila usporava.

Tesla je izvijestio o prilagođenom prihodu od 1.8 milijardi dolara u ovom tromjesečju, odnosno 52 centa po dionici. Analitičari su predviđali zaradu od 61 centa po dionici, u usporedbi s 91 centom po dionici ostvarenim godinu ranije. 

Značajan pad prodaje

Razdoblje od travnja do lipnja bilo je drugo uzastopno tromjesečje s padom prodaje u odnosu na prošlu godinu za tvrtku. Jedino prethodno tromjesečje s padom prodaje otkako je Tesla izašao na burzu bilo je rano u pandemiji, ali iz posve drugih razloga.

Tesla nije dao novi cilj prodaje za cijelu godinu. Ali upozorio je: "U 2024. godini, stopa rasta obujma naših vozila može biti znatno niža od stope rasta postignute u 2023. godini."

Musk omalovažavao kvalitetu drugih električnih auta

Izvršni direktor Tesle Elon Musk omalovažavao je kvalitetu električnih vozila drugih proizvođača automobila rekavši da ovi podaci predstavljaju samo kratkoročan problem za Teslu, a ne dugoročan. Rekao je da u Tesli ostaju uvjereni da se svijet kreće prema potpuno električnim transportnim sustavima, ne samo za automobile već i za avione i brodove.

Musk je također rekao da će tvrtka objaviti više detalja o potpuno automatiziranim robotaksijima u listopadu, umjesto prethodno planiranog kolovoza. Tvrtka svoj sustav naziva potpuno samovozećim, ali to još uvijek zahtijeva da vozači budu spremni preuzeti kontrolu nad autom. Tesla se još uvijek suočava s regulatornim i tehničkim preprekama u nastojanju da ponudi robotaksije bez vozača, navodi tvrtka u svojoj izjavi o zaradi.

Musk je rekao da još uvijek vjeruje da je to moguće postići do kraja ove godine, a definitivno tijekom sljedeće godine, ali je upozorio: "Moja predviđanja o tome su u prošlosti bila previše optimistična."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.