Ovo je auto kojim Xiaomi želi poraziti Porsche

Foto: Xiaomi

S PREKO 1500 KS i nevjerojatnom aerodinamikom, Xiaomijev bolid cilja na novi rekord Nürburgringa. 

Samo nekoliko dana nakon što je Porsche objavio kako je vratio titulu najbržeg sa staze u Nürburgringu, iz Xiaomija stiže odgovor. Ali ne na Panameru, već na još bržeg Taycana. Ime mu je Xiaomi SU7 Ultra, a trenutno se radi o prototipu. 

Preliminarni podaci su doista impresivni. Opremljen s tri motora, ovaj Xiaomi raspolaže s nevjerojatnih 1548 KS maksimalne snage, raspoređenih na više no solidnih 1900 kg mase.

Međutim, ono stvarno nevjerojatno je podatak o potisnoj sili. Zahvaljujući strujno oblikovanoj karbonskoj karoseriji s brojnim dodacima, uključujući ogromno stražnje krilo, Xiaomijev bolid nudi do 2145 kg potisne sile. 

 

S 440 KS više od Taycana kineski adut ubrza do 100 km/h za 1.97 sekundi, na 200 km/h je nakon 5.97 sekundi, a 300 km/h dostići će nakon samo 15 sekundi. Maksimalna brzina je 350 km/h. Ipak, nakon što serijska izvedba dobije "standardne" (jeftinije) dijelove, realno je očekivati nešto lošije performanse. 

Recimo i da pokretačku energiju daje CATL Qilin 2.0 set baterija koji može maksimalno otpustiti do 1330 kW. Za zaustavljanje se brinu AP Racing kočnice, a u kombinaciji s regenerativnim kočenjem postiže se sila usporavanja od 2.36 G. Prevedeno, s 300 km/h se zaustavi nakon samo 15 sekundi. 

Xiaomi će SU7 na stazu poslati u listopadu, a vrijeme koje želi pobijediti je 7:07.55 Porschea Taycan Turbo GT. Želi li pobjedu u konkurenciji necestovnih vozila, zadatak će biti puno teži. Volkswagen ID.R je krug odradio s vremenom 6:05.336.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.