Peugeot 308 je upravo dobio električnu verziju, doseg je iznenađujući

Foto: Peugeot

OBITELJ po mnogima najljepšeg kompaktnog modela upravo je dobila dva nova člana. 

Radi se o električnoj verziji, koja je ponuđena u obje karoserijske verzije. Pritom je e-308 SW prvi električni karavan europskog proizvođača, ističu iz tabora francuske marke zaboravljajući na Taycana Cross Turismo. Iako ima nominalno nešto manju bateriju, u Peugeotu garantiraju više nego pristojan doseg. Baterija iskoristivog kapaciteta 51 kWh izrađena je od 80% nikla, 10% mangana i 10% kobalta, a radi na 400V. U Peugeotu kažu kako će bez obzira na izbor karoserije doseg biti veći od 400 km. 

Iako se vizualno bitno ne razlikuju od termalno pogonjenih modela, automobilima je unaprijeđena aerodinamika. Optimiziran je prednji kraj, novi dizajn su dobili 18-inčni naplatci, a na njih su montirane gume smanjenog koeficijenta trenja. U konačnici govorimo o prosječnoj potrošnji od 12.7 kWh/100 km. 

Kad je pak punjenje u pitanju, automobili imaju ugrađen punjač snage 11 kW, a kompatibilni su s punjačima do 100 kW snage. Potonje znači da će punjenje s 20 na 80% trajati manje od 25 minuta. 

Recimo i kako pogonski elektromotor daje 156 KS i 260 Nm, a performanse još nisu poznate. Poznato je tek da će vozač moći birati između nekoliko modaliteta rada, i to Eco, Normal, Sport i Brake, gdje potonji pojačava utjecaj regenerativnog kočenja. 

Cijena još nije obznanjena, ali iz Peugeota naglašavaju početak prodaje od polovice iduće godine.