Porsche ima problem, fali im aluminija. "Morat ćemo prekinuti proizvodnju"

Foto: EPA

Njemački proizvođač luksuznih automobila Porsche upozorio je da očekuje slabije poslovne rezultate u ovoj godini zbog neočekivane nestašice aluminijskih legura. Poplava u pogonu europskog dobavljača aluminijskih legura ugrozila je Porscheovu opskrbu, što je utjecalo na proizvodnju svih modela automobila, izvijestila je njemačka tvrtka, dodavši da bi u konačnici mogla biti prisiljena zaustaviti proizvodnju jedne ili više serija vozila.

Dobavljač je u pismu izvijestio o "višoj sili", stoji u priopćenju Porschea. To znači da ne može ispuniti svoje ugovorne obveze zbog događaja koji su izvan njegove kontrole. Porsche koristi aluminij u dijelovima karoserije svih serija vozila i izložen je riziku budući da ga kupuje od tog dobavljača. Kompanija nije željela navesti o kojem je dobavljaču legura riječ.

Poplava u velikom proizvođaču aluminija

Proizvođač aluminija Constellium, koji je izlistan na američkoj burzi, ali sjedište mu je u Francuskoj, upozorio je početkom srpnja o poplavljenim postrojenjima u Švicarskoj. I američki Novelis navodno je zatvorio švicarsku tvornicu zbog poplava.

I Constellium i Novelis navode Porsche na listi kupaca. Nijedna kompanija nije željela komentirati Porscheovu informaciju ili nije bila dostupna za odgovor, napominje Reuters.

Zbog poplavljenih pogona dobavljača aluminija Porsche sada u ovoj godini očekuje prihod u rasponu od 39 do 40 milijardi eura. Do sada su ga procjenjivali na 40 do 42 milijarde eura. Uprava napominje da do kraja godine vjerojatno neće moći u potpunosti nadoknaditi kašnjenja u proizvodnji i isporukama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.