Prodaja električnih auta u Kini snažno raste. Zašto se Europa nećka?

Foto: EPA

Prodaja električnih automobila u prvom polugodištu 2024. godine najsporije je rasla u Europi, navodi se u izvješću tvrtke Rho Motion. U tom periodu globalno je prodano sedam milijuna osobnih i lakih teretnih vozila, što je 20 posto više nego u istom periodu 2023. godine. To uključuje 65 posto električnih vozila i 35 posto plug-in hibrida.

Uvjerljivi lider je Kina u kojoj je prodano više od polovice cijelog broja, njih 4.1 milijun. U toj državi zabilježen je i najveći skok. Prodano ih je 30 posto više nego u prvoj polovici 2023. godine. Na rast u Kini utjecao je sve veći broj hibrida u ponudi, rast prodaje električnih vozila s produljenim dometom i snažan rast marke BYD. Od 0.34 milijuna osobnih automobila koje je BYD prodao u lipnju 2024. godine, 195.032 su bili hibridi, a 145.179 električni, piše Forbes.

U Italiji i Njemačkoj pad prodaje

Slijede države Europske unije, EFTA-e i Ujedinjeno Kraljevstvo. Tu ih je prodano 1.5 milijuna, no gotovo da i nema rasta – on iznosi samo jedan posto. Broj prodanih po državama varira. U Njemačkoj je pao za devet posto, a u Italiji za 11 posto. U Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu je rastao osam, odnosno 13 posto.

U SAD-u i Kanadi ih je prodano 800 tisuća. Ipak, rast iznosi 10 posto. Prvi kvartal nije bio baš uspješan, no drugi jest. U ostatku svijeta interes za električnim vozilima raste, no i dalje ih je jako malo – 600 tisuća komada.

Nakon ovih podataka analitičari Rho Motiona umanjili su svoje prognoze za cijelu 2024. godinu za pet posto. Vjeruju da će u njoj biti prodano 16.6 milijuna komada.

Za Hrvatsku nisu objavili podatke, no prema Promociji Plus, u 2024. godini registrirano je ukupno 848 električnih automobila. U svibnju i lipnju zabilježen je popriličan skok, za što su zaslužni poticaji koji su dodijeljeni prvi put nakon 2022. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.