Putin je Kim Jong-unu poklonio "ruski Rolls-Royce", evo što može

Foto: Aurus, EPA, Profimedia

OVAJ automobil izgleda kao Rolls-Royce, vozi se kao Rolls-Royce, ali nije Rolls-Royce. Ovo je Aurus Senat.

Automobil koji već nekoliko godina predstavlja ponos ruske autoindustrije, a mnogi ga doživljavaju kao duhovnog nasljednika ZIL-a (model 4112R). Razvoj je krenuo još početkom prošlog desetljeća, a za potrebe razvoja stvorena je i posebna marka prigodnog imena - Aurus Motors. 

Ruski Rolls-Royce

Aurus je čvrsto vezan uz NAMI, državni institut, a na razvoju automobila radila su brojna zvučna imena, uključujući Porsche. Automobil je dovršen 2018. godine u obliku predsjedničke limuzine, dok je godinu kasnije stigla i civilna verzija. 

U međuvremenu su pored duge i kratke verzije Senata u Aurusu osmislili kabriolet verziju za protokolarne dužnosti, dok je vrhunac ponude u tržišnom smislu bio golemi SUV model Komendant. U svim slučajevima radi se o najnaprednijem i najluksuznijem automobilu ikad proizvedenom u Rusiji. 

S oklopom teži do sedam tona

Lako je pretpostaviti da je Kim Jong-unu isporučena predsjednička limuzina, dakako u oklopljenom izdanju. Baš kao što Kim Jong-un voli, stupanj zaštite je VR10, a osim balističke zaštite, vozilo ima kotače (pneumatike) otporne na visoku temperaturu, dodatno zaštićen spremnik goriva te protueksplozivnu zaštitu podnice i krova.

Na popisu je i sustav pročišćavanja zraka, protupožarni sustav te sustav za izlazak u nuždi, kao i neovisni sustav radioveze i prve pomoći. 

Preko 6.6 metara duga limuzina na vagi će pokazati bar 6.5 tona, a uz poneki dodatak i putnike i preko sedam tona. Stoga je ispod poklopca minimum 4.4 V8 twin-turbo motor s 598 KS i 880 Nm. Snagu na stražnje kotače prenosi automatski mjenjač s devet stupnjeva prijenosa, specijalno razvijen upravo za ovaj automobil.

Maksimalna brzina za blindiranu izvedbu nije poznata, ali je poznato kako 100 km/h postiže za 9 sekundi. "Obični" Aurus sprinta brže, za samo 6 sekundi.

Naravno, po želji će ruski inženjeri ugraditi i neki drugi pogon, a modularna platforma pritom dopušta igre s dimenzijama samog vozila. 

Kim Jong-un spada definitivno u red zahtjevnijih korisnika. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Aurusa koristiti u protokolarne svrhe ili će ostati na razini prinove u njegovoj bogatoj kolekciji automobila. U Aurusu dobivenom u veljači ove godine nije bio baš često viđen. 

Kimova bogata kolekcija

Podsjetimo, sjevernokorejski čelnik za svoje protokolarne dužnosti koristi dva Mercedesa S600 Guard, koje je usprkos sankcijama kupio 2019. godine. U svojoj kolekciji ima još nekoliko Mercedesa, Maybache, ali i Rolls-Royce Phantom. SUV-ove ne voli previše, ali posjeduje bar jedan Lexusov model.

Uspjeh na domaćem tržištu ovom je modelu bio zagarantiran kroz vladine ukaze o nabavci vozila za visokopozicionirane dužnosnike. U istom smjeru su krenuli i ostali ruski moćnici, pa je lista narudžbi uskoro produljena na preko godinu dana.

Daljnji proboj na zapad se nije dogodio iako je model izazvao velik interes na ženevskom salonu, gdje je premijerno prikazan. Stigle su sankcije, a time je Senat drastično suzio svoje tržišne potencijale. 

Prema ruskoj analitičkoj agenciji Autostat, ove godine u Rusiji je prodano 40 automobila marke Aurus. Visoki ruski dužnosnik rekao je prošli mjesec da će Rusija ove godine početi proizvoditi luksuzne automobile Aurus u bivšoj Toyotinoj tvornici u Sankt-Peterburgu, prenosi Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.