Vozači jednog europskog grada mogu dobiti preko 5500 eura za otkup starog automobila

Foto: Shutterstock, TFL

MJERA je prvenstveno namijenjena siromašnijim građanima, kao i onima s nekim oblikom invaliditeta.

Na londonskim ulicama kojekakvi hipersportski automobili su uobičajena pojava. Međutim, iako je London svojevrsno financijsko središte Europe i svijeta, brojni Londončani sve teže spajaju kraj s krajem, a o novijem i ekološki prihvatljivijem automobilu mogli su samo sanjati. 

Sve do sada, jer novom mjerom nastoji se pomoći upravo siromašnijim građanima, i to u nastojanjima da nabave automobil koji udovoljava najrigoroznijim standardima emisije ispušnih plinova. Naime, London je uveo ULEZ (Ultra Low Emissions Zone), zone za koje vozači starijih automobila moraju platiti dnevnu kartu od čak 12.5 GBP. 

Međutim, kako će od 29. kolovoza ove godine 32 gradske četvrti potpasti pod ULEZ standard, gradske vlasti pokreću program pomoći vrijedan 110 milijuna GBP. Radi se o subvencioniranom otkupu starih automobila pomoću kojeg će svaki vlasnik voljan riješiti se starog auta dobiti naknadu do 5000 GBP. 

>> London ima najzagušeniji promet u svijetu, evo gdje je Zagreb

Programom su obuhvaćeni svi vlasnici automobila pogonjenih benzinskim motorom s Euro 4 normom te dizelaša s Euro 6 normom. Prevedeno, pravo na naknadu imaju vlasnici benzinaca godišta starijeg od 2006. i dizelaša do 2015. godišta. 

Maksimalnih 5000 GB dobit će vlasnici s invaliditetom koji koriste vozila prilagođena za pristup invalidskim kolicima. Oni će moći zamijeniti auto novijim, ali i postojeće vozilo unaprijediti kako bi zadovoljilo strože standarde emisije plinova. To uključuje i nimalo jeftinu konverziju na električni pogon. 

Korisnici socijalne pomoći mogu dobiti naknadu u iznosu do 2000 GBP, dok će tvrtke s do 10 zaposlenih i dobrotvorne organizacije moći dobiti do 9500 GBP pomoći. Recimo i kako se naknada neće davati vlasnicima olupina, već isključivo u trenutku otkupa tehnički ispravnih i registriranih automobila. 

Dosadašnjim subvencijama londonske vlasti su s ulica maknule oko 15.000 starih automobila.