Uber najavljuje leteći taksi kojim ćete izbjeći gužve u prometu

Foto: Hyundai

VOZAČ i tri putnika će letjeti brzinom do 290 km/h.

Uber je na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavio planove za leteći taksi. U nastojanju da izbjegne prometne gužve tako što će se kretati iznad njih, ova tvrtka prikazala je razvijeni model električnog aviona kreiran u suradnji s južnokorejskim proizvođačem automobila Hyundai, prenosi Guardian.

Uber želi ponuditi let kojim će omogućiti da pilot i tri putnika prelaze gradske relacije duljine do 96 km brzinom od 290 km/h. Uber i Hyundai udružili su snage kako bi dizajnirali putničko zračno vozilo, ili PAV, koje je slično helikopteru s četiri propelera i može uzletjeti i sletjeti vertikalno.

Uber se nada da će ovu uslugu ponuditi do 2023. godine. Američka tvrtka već se udružila s proizvođačima aviona Bell Helicopter i Embraer zbog razvoja vlastitih letjelica, a na CES-u je 2019. lansirala drugačiji prototip.

Letjelica S-A1, koju će proizvesti Hyundai, najnoviji je pokušaj da se zračni promet oslobodi upotrebe fosilnih goriva. Potpuno električna zrakoplovna tehnologija sporo se razvija i zaostaje za automobilskom sektorom. Prvi svjetski električni komercijalni avion, stari hidroavion opremljen elektromotorom, imao je prvi probni let tek prošlog mjeseca.

U međuvremenu, Sony je na CES-u također predstavio prototip električnog automobila, u potpunosti opremljenog Sony tehnologijom, poput senzora i raznovrsne zabave u automobilu. Međutim, još uvijek nije jasno namjerava li ova tvrtka proizvesti vlastite automobile ili razvija automobilsku tehnologiju kako bi je prodala drugim proizvođačima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.