Veliki povratak: Porsche Panamera osvojila Nürburgring

Foto: Porsche

DOLASKOM Taycana mnogi su pretpostavili kako su Panamerini dani odbrojeni. Dogodilo se suprotno. 

Električni Taycan više nije toliko tražena roba, a na tržištu rabljenih automobila cijena mu pada poput nekoć francuskih limuzina. Panamera je pak bila dosegla dno u smislu prodaje, a sada se diže. U tome će svakako pomoći i redizajn u okviru kojeg je top izvedba stigla u "zeleni pakao". 

Porsche zasad ne otkriva točne podatke o konkretnoj Panameri. Zasad se zna da je u pitanju hibrid opremljen V8 motorom. A za titulu najbrže poslovne limuzine na Nürburgringu bilo je dovoljno vrijeme kruga od 7:24.17 min. 

U Porscheu glavne zasluge za ostvarivanje tako dobrog vremena pripisuju sustavu aktivnog ovjesa Active Ride, koji je premijerno predstavljen ranije ove godine upravo na ovom modelu. Panamera, koja će vjerojatno nositi oznaku Turbo S E-Hybrid, uz zaštitni kavez imala je 21-inčne pneumatike Michelin Pilot Sport Cup 2 te paket karoserijske nadogradnje od karbona, koji uključuje prilagodljivo stražnje krilo.

"Pogonski sklop, aerodinamika, šasija, nove opcijske Michelinove gume ultra visokih performansi - mnogi su aspekti pridonijeli ovom vremenu", rekao je pilot Lars Kern u izjavi. "Nova šasija Porsche Active Ride dala je posebno velik doprinos jer automobil u svakom trenutku ostaje dobro povezan s cestom. Njegovo upravljanje zavojima i karoserija na potpuno su novoj razini."

S ovim vremenom Panamera je popravila vrijeme prethodnika za osjetnih pet sekundi. Ujedno je i tri sekunde brža od prijašnjeg vlasnika rekorda, Mercedesa AMG GT63 S. Najbrža limuzina na Nürburgringu je i dalje Porsche Taycan Turbo GT.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.