VIDEO Povratak legende: Stigao je novi Renault 5, znamo i cijenu

Foto: Renault

USPJEŠNI koncept često može biti izazov pretvoriti u serijsku verziju jer pritisak je da se isporuči nešto što je blisko izložbenom vozilu. Upravo je to bio slučaj s preporođenim Renaultom 5, ali došao je i izgleda sjajno.

Petica je električni automobil s izborom veličina baterije, sjedalima za pet osoba i kapacitetom prtljažnika koji je jednak mnogim većim gradskim automobilima. Proizvodna verzija temelji se na svježoj arhitekturi nazvanoj AmpR Small, koja je zamišljena da podržava isključivo električna vozila.

S ukupnom dužinom od samo 3.92 metra, 5 je kompaktan, ali ne i jako malen. On je duži od konvencionalnih gradskih automobila kao što su Hyundai i10 ili Fiatov 500, ali kraći od gotovo svih modernih superminija.

Kraći od Clija, ali ne i manji

Renault kaže da je Petica ukupno devet centimetara kraća od Clija, ali da je međuosovinski razmak kraći samo četiri centimetra. Neobično za tako malo vozilo, njegova standardna veličina kotača je 18 inča, što je bila ključna odluka kako bi se postigla atraktivnost koncepta.

Najveća vizualna razlika na serijskom automobilu dolazi sprijeda, gdje se Renaultov dizajnerski tim poigrao s prednjim svjetlima. 

Sa strane se nalazi ista skrivena ručka na stražnjim vratima kao kod izložbenog automobila i nešto viši profil krova od Clija (5 je šest centimetara viši), dok je straga Renault izbacio svoj uobičajeni logo (i dalje prisutan na nosu) i zamijenio ga imenom tvrtke i oznakom 5.

Izbor tri snage motora

Kupci u Europi moći će kupiti 5 s početnim motorom od 94 KS, dok će snažnije verzije imati 121 KS/225 Nm okretnog momenta i 148 KS/245 Nm. Postoje dvije opcije baterije – 40 kWh s motorom od 121 KS i 52 kWh s jedinicom od 148 KS. 

Renault tek treba objaviti službene podatke o dometu, ali bi izdanje s malom baterijom moglo prijeći oko 300 km između punjenja ako se koristi u gradu, dok bi verzija od 52 kWh trebala moći prijeći do 400 km između punjenja

Manja baterija dobiva 80 kW DC punjenja, dok se veće pakiranje može puniti do 100 kW, što znači da se 15-80 posto može napuniti za nešto manje od pola sata. 

Renault 5 imat će postavku B za agresivniju rekuperaciju energije kočenja, ali pri lansiranju automobil se neće moći voziti u načinu rada s jednom pedalom. Renaultovi inženjeri kažu da bi se ova značajka mogla uvesti u budućem ažuriranju za modelsku godinu iako bi zahtijevala dodatni hardver.

Razigrani interijer

U unutrašnjosti je Renault oponašao elemente originalnog Renaulta 5 Turbo. Trimovi se kreću od traper materijala izrađenog od recikliranih PET boca do živopisne mješavine žute i sive proizvedene od reciklirane tkanine. 

Početna verzija mora se zadovoljiti digitalnom instrumentnom pločom od sedam inča umjesto one od 10 inča koja je ugrađena u ostatak asortimana, ali sve verzije dobivaju 10-inčni središnji infotainment sustav.

Kapacitet prtljažnika je 326 litara, oko 60 litara manje u odnosu na Clio, iako je 27 litara od toga ispod poda, gdje će se gotovo sigurno koristiti za pohranjivanje kabela za punjenje automobila.

Cijena bi trebala biti nešto veća od novih električnih modela predvođenih Citroenovim e-C3, a niža od one MINI Cooper Electrica ili Fiata 500 s nultim emisijama. Prevedeno, teško će biti ispod 25 tisuća eura.