Volkswagen odgađa lansiranje novih električnih modela

Foto: Volkswagen

PROIZVODI na SSP arhitekturi na ceste bi mogli stići tek krajem desetljeća.

U Volkswagenu opet imaju problema sa softverom. Navodno je u pitanju softver kojeg razvija Volkswagenov Cariad, a koji se tiče SSP (Scalable System Platform) platforme. Kašnjenja u projektu direktno su rezultirala odgodom lansiranja nekoliko noviteta, među kojima je i nasljednik modela ID.4. 

Inicijalna ideja je bila da se modeli na SSP osnovi počnu komercijalizirati 2025. godine, ali sada to više nije slučaj. Izvršni direktor Volkswagena Thomas Schafer nagovijestio je da bi prvi model temeljen na SSP-u mogao biti električni nasljednik Golfa, koji bi trebao stići 2028. godine.

Kad su u pitanju problemi sa softverom, radi se o dosta visokim zahtjevima koji su predstavljeni pred projektante. Volkswagen želi da nova platforma podržava ultrabrzo punjenje (oko 12 minuta) te kompatibilnost sa sustavima autonomne vožnje razine 4.

Kako doznaje Manager Magazin, sve ovo utjecalo je na odgađanje lansiranja nasljednika modela ID.4 za 15 mjeseci. Isto je potvrdio i Handelsblatt kalkulirajući da novi model ne može stići prije 2029. godine. To znači kako će ID.4 predstavljen 2020. godine biti star čak devet godina kad dobije nasljednika. 

Volkswagenov SUV model kodnog imena T-Sport će također kasniti i na tržište stići najranije 2031. godine. Realno je očekivati da će ovaj trend biti preslikan i na druge marke VW Grupe. Stvar će donekle popraviti dolazak unaprijeđene MEB+ platforme, koju će koristiti dugo iščekivani ID.2 i ID.1.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.