Samo jedna osoba osvojila je Oscara za najbolji film dvije godine zaredom

Screenshot: YouTube/MGM/United Artists

PREMDA većina filmaša može samo sanjati o Oscarima, neki od njih su ovu prestižnu nagradu osvojili više puta. Među njima je i legendarni producent i scenarist David O. Selznick, kojeg danas najbolje znamo kao producenta romantičnog klasika Zameo ih vjetar.

Selznick se proslavio filmskim adaptacijama poznatih književnih djela, kao što su David Copperfield, Ana Karenjina i Priča o dva grada.

Screenshot: YouTube/MGM

No, njegov najveći hit bila je povijesna romantična drama Zameo ih vjetar iz 1939. godine, koju je režirao Victor Fleming. Selznick je za film Zameo ih vjetar dobio svoj prvi Oscar u kategoriji najboljeg filma. Oscar za najbolji film u to se vrijeme zvao Oscar za izvanrednu produkciju, prije nego što je kategorija dobila novo ime u 60-ima.

Godinu dana kasnije Selznick je ponovno dobio Oscara za najbolji film, za svoj rad na psihološkom trileru Rebecca, koji je režirao Alfred Hitchcock, a u kojem su glumili Joan Fontaine i Laurence Olivier.

Selznick je tako postao jedina osoba u povijesti koja je dobila Oscara za najbolji film dvije godine zaredom, piše Collider. 

Screenshot: YouTube/United Artists

Jedina druga kategorija u kojoj su filmaši osvojili Oscara dvije godine zaredom jest kategorija za najboljeg glavnog glumca, a zvijezde kojima je to uspjelo su Spencer Tracy i Tom Hanks.

Tracy je svoje Oscare osvojio 1937. i 1938. godine, za uloge u filmovima Captains Courageous i Boys Town. Hanksove su pobjede došle desetljećima kasnije, na dodjelama koje su se održavale 1994. i 1995. godine, kada je nagrađen za svoje izvedbe u filmovima Philadelphia i Forrest Gump.

Selznick je ostao zapamćen po svom perfekcionizmu i pažnji prema detaljima na filmskom setu, zbog kojih se zamjerio brojnim redateljima i glumcima. No, njegov utjecaj na zlatno doba Hollywooda je neporeciv jer su njegovi blockbusteri oblikovali popularnu kulturu tog vremena.
 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.