Zaslađena hrana nema baš najbolju reputaciju. I ptice na grani znaju da gazirana pića, zaslađene sokove i slatkiše treba izbjegavati. No teško je odoljeti slatkim guštima i nerealno je očekivati da ćemo u potpunosti izbaciti zaslađene proizvode iz prehrane. Ipak, koliko šećera je previše?
Stručnjaci upozoravaju da dnevni unos šećera ne bi smio premašiti 25 grama, što je ekvivalentno 6 čajnih žličica. To je ukupno oko 10% dnevnog preporučenog kalorijskog unosa. A evo i koje su sve opasnosti od prekomjerne konzumacije šećera.
Ugljikohidrati, uključujući šećer, brzo se probavljaju i oslobađaju u naš krvotok. Šećeri su jedna od najmanjih molekula ugljikohidrata, tako da im ne treba puno vremena da uđu u naš krvotok. Povećana konzumacija šećera u prehrani može dovesti do povećanja šećera u krvi tijekom vremena, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2, bolesti srca, visokog krvnog tlaka te moždanog udara.
Visok krvni tlak obično se povezuje s pretjeranom konzumacijom soli, ali on je također direktno povezan s povećanim unosom šećera u organizam.
Fluktuacija šećera u krvi i rastuća razina kortizola dovode do smanjenja energije, a zatim se osjećate razdražljivo, umorno, ili čak tužno. Osim toga, postoji i veza između prekomjerne konzumacije šećera i depresije.
Pretjerani unos šećera, osobito ako dolazi iz pića zaslađenih šećerom, povezuje se s većom tjelesnom težinom i većom vjerojatnošću pretilosti.
Šećer se, u kontekstu kalorijskog viška, probavlja i pohranjuje tijekom vremena kao tjelesna mast. Višak tjelesne masnoće povezan je s povećanim naslagama masne jetre poznate i kao nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD). Ova vas bolest može izložiti većem riziku od dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti srca.
Stanja povezana s hormonima poput sindroma policističnih jajnika mogu biti pod utjecajem izbora prehrane i načina života. Mjereni unos šećera može uvelike poboljšati ravnotežu hormona u našem tijelu.
Možda jedna od najstrašnijih informacija je da pretjerani unos šećera može povećati rizik od nekih vrsta raka. Studija iz 2020. sugerira da dodani šećeri u desertima, mliječnim proizvodima i pićima mogu doprinijeti tom riziku, osobito za rak dojke.