Četiri promjene na koži koje mogu ukazivati na rak dojke

Foto: Shutterstock

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, što je prilika da podignemo svijest o ovoj razornoj bolesti. Iako mnogi znaju za prve simptome poput kvržice ili zadebljanja u dojci, manje se zna o promjenama na koži koje također mogu biti rani znak upozorenja na rak dojke. Kako bi se na vrijeme reagiralo, važno je znati prepoznati i najmanje promjene na dojkama.

Rak dojke može imati nekoliko različitih simptoma, a najčešći među njima je pojava kvržice ili zadebljanja u dojci ili pazuhu. Važno je napomenuti da većina kvržica nije zloćudna, ali svaku promjenu treba provjeriti kod liječnika.

Ostali simptomi uključuju promjene u veličini, obliku ili osjećaju dojki te iscjedak iz bradavice kod žena koje nisu trudne ili ne doje. Cancer Research UK objašnjava da tekućina iz bradavice može biti znak raka, iako to može biti posljedica i nekih drugih stanja. Promjena položaja bradavice, primjerice uvlačenje ili zakretanje prema unutra, također treba provjeriti.

Promjene na koži koje mogu ukazivati na problem

Osim kvržica, četiri glavne promjene na koži oko dojki također mogu biti znak raka dojke. Ako primijetite bilo koju od sljedećih pojava, važno je konzultirati se s liječnikom.

  • Boranje kože
  • Pojava rupičaste teksture 
  • Osip
  • Crvenilo

Cancer Research UK napominje da koža na zahvaćenom području može izgledati poput narančine kore ili promijeniti teksturu, što bi mogao biti znak promjena povezanih s rakom dojke. Naravno, ove promjene mogu imati i druge uzroke, no svaku novonastalu promjenu treba što prije provjeriti.

Bol u dojkama

Bol u dojkama česta je pojava i obično nije znak raka. Cancer Research UK navodi da bol u jednoj ili obje dojke obično prolazi s vremenom, bez obzira na pretrage koje mogu poduzete. Ipak, važno je obratiti pozornost ako je bol dugotrajna ili ako primijetite druge simptome.

Simptomi upalnog raka dojke

Upalni rak dojke rijedak je oblik bolesti, a simptomi uključuju crvenilo, oticanje i bol cijele dojke. Grudi mogu postati tvrde, a koža može izgledati poput narančine kore. Takve promjene treba odmah prijaviti liječniku kako bi se što prije krenulo s dijagnostikom i liječenjem.

Pratite promjene na svome tijelu i ne oklijevajte posjetiti liječnika ako primijetite nešto neuobičajeno. Rano prepoznavanje simptoma može imati presudnu ulogu u uspješnom liječenju raka dojke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.