Pet znakova da vam nedostaje jedan od najvažnijih minerala, prema nutricionistici

Foto: Shutterstock

Ako osjećate da vaše tijelo ne funkcionira kao nekad, uzrok bi mogao biti nedostatak određenih nutrijenata. Naše tijelo reagira na sve što unosimo, a ponekad hrana koju smatramo zdravom možda ipak ne pruža sve što nam treba. Stručnjaci upozoravaju da postoji nekoliko znakova koji sugeriraju da bi vam moglo nedostajati željeza, jednog od najvažnijih minerala za vitalnost i energiju.

Željezo je ključno za prijenos kisika kroz tijelo i proizvodnju energije. Procjenjuje se da tri posto muškaraca i čak osam posto žena pati od anemije. Kada tijelu nedostaje željeza, ono ne može opskrbiti stanice kisikom u potrebnoj mjeri, što dovodi do brojnih simptoma.

Nutricionistica Cara Shaw objašnjava: "Željezo je nužno za proizvodnju hemoglobina, proteina koji pomaže u prijenosu kisika. Nedostatak željeza smanjuje energiju i dovodi do brojnih simptoma koji ometaju svakodnevne aktivnosti."

Ključni znakovi nedostatka željeza

Kronični umor i slabost: Ako ste stalno umorni, čak i nakon dugog sna, a energija vam brzo pada, to bi mogao biti znak nedostatka željeza. Bez dovoljno kisika u mišićima i tkivima, tijelo se brzo iscrpljuje.

Blijeda ili siva koža: Željezo je zaslužno za zdrav izgled kože jer pomaže u cirkulaciji krvi. Ako primijetite da je koža bezbojna ili sivkasta, obratite pažnju na unos željeza.

Kratkoća daha pri malim naporima: Osjećate li se zadihano nakon kratke šetnje ili penjanja uz stepenice? Manjak željeza može uzrokovati smanjenu opskrbu pluća kisikom, zbog čega se lakše umaramo.

Lomljivi nokti i opadanje kose: Krhki nokti i stanjena kosa često ukazuju na nedostatak nutrijenata, posebice željeza, koje jača keratin – protein ključan za čvrstoću kose i noktiju.

Anksioznost i problemi s koncentracijom: Željezo je važno i za mozak. Nedostatak kisika u stanicama mozga može otežati koncentraciju, smanjiti pažnju te izazvati osjećaj nemira i anksioznosti.

Kako nadoknaditi manjak željeza?

Poboljšanje prehrane može biti prvi korak prema boljem zdravlju. Evo nekoliko korisnih prijedloga.

  • Lisnato zeleno povrće: Kelj i špinat sadrže obilje željeza.
  • Crveno meso i perad: Goveđe i pileće meso bogato je željezom.
  • Žitarice obogaćene željezom: Na policama trgovina potražite žitarice koje imaju dodano željezo.
  • Suho voće i leća: Suhe smokve, grožđice i leća dobar su biljni izvor željeza.

Nutricionistica Shaw savjetuje smanjenje unosa čaja i kave jer sadrže spojeve koji otežavaju apsorpciju željeza. Ako imate poteškoća s unosom dovoljne količine željeza kroz prehranu, dodatak željeza može biti rješenje. "Suplementacija može brzo podići razinu željeza, što je osobito korisno za osobe s anemijom", kaže Shaw.

Ako primijetite ove simptome, posavjetujte se s liječnikom. Prava dijagnoza i preporučeni tretman mogu vam pomoći da povratite energiju i osjećaj ravnoteže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.