PROCES mršavljenja nije lak, pogotovo ako nemamo dovoljno motivacije. Unatoč raznim savjetima o prehrani, što trebamo jesti, a što izbjegavati, ponekad nam je teško se držati toga svega. Dijetetičarka Lucy Jones predlaže jednostavnu promjenu prehrane, odnosno izbacivanje namirnica koje nadimaju trbuh i zamjenu zdravijim opcijama, bez potpune eliminacije cijelih skupina namirnica.
Iako se skidanje masnih naslaga na trbuhu može činiti kao izazov, Lucy naglašava da one nisu samo estetski problem – mogu ugroziti vitalne organe i povećati rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i problema s jetrom, piše The Mirror.
Istraživanja, poput Framlinghamske studije srca, pokazuju da smanjenje šećera i rafiniranih ugljikohidrata te zamjena cjelovitim žitaricama može pomoći u smanjenju masnoća na trbuhu, ističe Jones.
Dr. Brenda Rea također savjetuje da šećer može potaknuti upalne procese i skladištenje masnoće, no to ne znači da moramo potpuno izbaciti kruh i tjesteninu, nego trebamo birati njihove verzije od cjelovitih žitarica, bogate vlaknima i korisne za kontrolu težine.
Ove namirnice ne samo da su zdravije, već mogu pomoći u smanjenju masnoće na trbuhu. Studija American Journal of Clinical Nutrition pratila je 50 pretilih odraslih s metaboličkim sindromom. Sudionici su podijeljeni u dvije skupine i dobili su upute da smanje unos kalorija tijekom 12 tjedana.
Jedna je skupina jela isključivo cjelovite žitarice, dok ih je druga izbjegavala. Iako su obje skupine izgubile na težini, skupina koja je jela cjelovite žitarice smršavjela je u prosjeku 3.6 kilograma, dok je druga izgubila 5 kilograma. No, iako je druga skupina izgubila više ukupne težine, skupina s cjelovitim žitaricama izgubila je značajno više masnoće na području trbuha u usporedbi s drugom skupinom.