Dvije naizgled zdrave vrste hrane koje zapravo uzrokuju debljanje, prema liječniku

Foto: Shutterstock

Iako su niskougljikohidratne dijete često povezane s gubitkom kilograma, važno je znati da neke niskougljikohidratne namirnice mogu pridonijeti debljanju ako ih konzumiramo u velikim količinama. Hrana poput avokada, maslina, orašastih plodova i sjemenki nutritivno je bogata, ali i kalorična, što može dovesti do povećanja tjelesne mase ako se jede u prekomjernim količinama.

Stručnjaci su upozorili na dvije popularne niskougljikohidratne namirnice koje mogu potaknuti debljanje ako se konzumiraju bez ograničenja.

1. Slani orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke imaju brojne zdravstvene prednosti, ali gastroenterolog i barijatrijski kirurg dr. Harsh Sheth upozorava da slane verzije mogu negativno utjecati na ravnotežu tekućina u tijelu i pridonijeti nadutosti.

"Njihov visokokalorični profil može biti dodatno pojačan natrijem, što može dovesti do prekomjerne konzumacije i otežati održavanje zdrave tjelesne težine. Snižavanje unosa natrija pomaže u održavanju zdravog elektrolitskog balansa, smanjuje nadutost i zadržavanje vode te pomaže u boljoj regulaciji apetita," kaže dr. Sheth za SheFinds.

Nutricionistica Sheri Berger ističe da su "orašasti plodovi i maslaci od orašastih plodova izvrstan izvor zdravih masti, proteina i vlakana, ali ako ih jedemo nesvjesno, lako možemo unijeti više od 800 kalorija u samo jednom međuobroku."

Umjerenost je ključna – uključivanje orašastih plodova u uravnoteženu prehranu može pružiti vrijedne nutrijente, bez ometanja ciljeva upravljanja težinom.

2. Punomasni mliječni proizvodi

Punomasni mliječni proizvodi, poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca, sadrže malo ugljikohidrata u usporedbi s proteinima i mastima. Međutim, njihov visok udio zasićenih masti može povisiti razinu LDL kolesterola, što može povećati rizik od upala i smanjiti osjetljivost na inzulin.

"Vrlo loši oblici masti, poput zasićenih masti, nalaze se u proizvodima poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca. Te masti povećavaju LDL kolesterol, potiču upalne procese i smanjuju osjetljivost na inzulin – tri faktora koja povećavaju rizik od dijabetesa, dok istovremeno doprinose debljanju," zaključio je dr. Sheth.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.