Evo kako bi prelazak na prirodnu kozmetiku mogao napraviti više štete nego koristi

Foto: Pexels

RIJEČ "organsko" definitivno zvuči privlačnije nego "kemijsko" ili "umjetno proizvedeno", ali čini se da bi takva uvjerenja mogla biti čista iluzija.

Ako ste se pitali biste li svoje kozmetičke proizvode za masovno tržište trebali zamijeniti organskim proizvodima, BrightSide tvrdi da bi vam mogao pomoći u donošenju odluke.

"Bez kemikalija" je ponekad lažno oglašavanje

Ako na etiketi vidite riječ "prirodno", ne znači da je proizvod potpuno bez kemikalija, a riječ "kemijski" zvuči nepotrebno prijeteće. Znate, i voda je kemijska tvar. Uz to, dermatolozi objašnjavaju da "prirodni" proizvodi nisu toliko dobro istraženi ni zakonski regulirani. Umjesto da padnete na lažno oglašavanje, počnite čitati popis sastojaka na poleđini, umjesto da vjerujete onome što piše na prednjoj etiketi.

Potpuno prirodni proizvodi imaju vrlo kratak rok trajanja

Organski sastojci u prosjeku traju tri mjeseca pa će vam često obnavljanje zaliha biti prioritet. Ne upotrebljavajte prirodne proizvode nakon isteka roka upotrebe jer se u njima može razviti plijesan, kao i bakterije, pogotovo ako sadrže vodu.

Neprerađeni prirodni sastojci mogu biti izuzetno štetni

Kada se sastojci formuliraju u laboratoriju, bez obzira na to jesu li sintetički ili prirodni, njima se manipulira na način koji zadržava samo njihova najbolja svojstva, a ostatak filtrira. Pogledajmo aloe veru, vrlo popularni umirujući sastojak mnogih krema koje, zapravo, djeluju. Međutim, sirovi sok aloe vere sadrži kancerogene tvari koje mogu uzrokovati rak. Upravo zato prerađeno ne mora nužno značiti i loše.

Prirodni piling šteti više od kemijskog pilinga

Piling je vrlo koristan tretman njege kože - uklanja mrtve stanice kože omogućujući regeneraciju pa cjelokupno lice (ili općenito koća) svježeg izgleda. No, prirodni pilinzi su puno grublji prema vašoj koži. Šećer, koji je jedan od najpopularnijih sastojaka organskih pilinga, ima velike molekule koje stružu vašu kožu uzrokujući sitne ogrebotine. Kemijski pilinzi s druge su strane iznenađujuće puno nježniji i učinkovitiji. Obje metode pilinga moraju se pravilno koristiti, zato se uvijek prvo obratite dermatologu.

Rizik od alergije i preosjetljivosti je visok

Vrlo često ljudi koji se okreću prirodnoj njezi kože pate od osjetljivosti kože i pretpostavljaju da se njihova koža tako čisti od kemijskih sastojaka kojima je prije bila tretirana. Međutim, mnoge stvari koje smatramo prirodnima mogu izazvati alergije, poput primjerice eukaliptusa, ružmarina, ulja čajevca, a posebno svega na bazi citrusa. Istodobno, neki proizvodi koji su formulirani u laboratoriju puno su stabilniji, manje kiseli i izrađeni su posebno za osjetljivu kožu.

Nisu svi parabeni zastrašujući

Parabeni i konzervansi su ono što naše proizvode održava stabilnima i pomaže našoj koži da ih apsorbira. Nema konačnih studija koje potvrđuju da nam apsolutno uvijek nanose štetu, zbog čega su općenito prepoznati kao sigurni, sve dok čine manje od 0,1% sastojaka. Uz to, parabeni se mogu prirodno pojaviti u voću, poput borovnica, jagoda i maslina.