ZOB je moćna cjelovita žitarica. Nevjerojatno je hranjiva, bogata vlaknima, biljnim proteinima, mineralima poput fosfora, kalija, magnezija i antioksidansom vitaminom E, ali i pristupačna.
Ako pazite na liniju, trebala bi biti osnovna namirnica u vašoj kuhinji. Ono što treba izbjegavati su instant varijante i zobene kaše s dodatkom šećera.
Evo pet najnevjerojatnijih učinaka svakodnevnog jedenja zobenih pahuljica.
Zobene pahuljice obiluju topivim vlaknima, točnije beta-glukanom. Jedna porcija zobi sadrži otprilike jedan do dva grama beta-glukana. Istraživanja su pokazala da je beta-glukan aktivni sastojak odgovoran za učinke zobene kaše na snižavanje LDL kolesterola.
Inzulinska rezistencija nastaje kada stanice ne mogu pravilno reagirati na inzulin, što onda otežava regulaciju glukoze u krvi. Jedenje ugljikohidrata koji se sporo apsorbiraju i bogati su vlaknima može pomoći preokrenuti inzulinsku rezistenciju i nereguliranu razinu šećera u krvi.
Porcija zobi osigurava četiri grama vlakana, a jedan do dva od tih grama su u obliku beta-glukana. Beta-glukan usporava pojavu glukoze u krvi, što zatim usporava lučenje inzulina.
Kada konzumiramo bilo koju hranu, njome hranimo i bakterije koje žive u našem gastrointestinalnom traktu. Zobene pahuljice bogate su i otpornim škrobom koji može pomoći u promicanju raznovrsnijeg i zdravijeg crijevnog mikrobioma.
Ugljikohidrati, posebice zob, bogati su topivim i netopivim vlaknima. Netopiva vlakna djeluju na povećanje stolice pa jedenje zobi može pomoći da potpunije praznite svoja crijeva. S druge strane, topiva vlakna mogu pomoći da redovito obavljate veliku nuždu.
Zob je bogat izvor vitamina E. Vitamin E djeluje kao antioksidans i izvrstan je za zdravlje mozga te ga štiti od oksidativnog stresa.
Osim toga, zob je dobar izvor magnezija, cinka i fosfora - tri minerala koja su ključna za zdravlje mozga i mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije.