Kružni trening - najbolji trening za rekreativce

Foto: Shuttrstock

TEŠKO je zapravo odrediti koja je najbolja metoda treninga budući da rekreativci imaju različite ciljeve, predispozicije i ostale individualne razlike koje uvjetuju kako trening treba izgledati. Neki pojedinci su više orijentirani na mršavljenje, drugi žele povećati mišiće, neki vole određene aktivnosti poput trčanja ili vožnje bicikla te žele u njima biti što bolji. Upravo zato, najbolji trening je relativan pojam, te ga svaki rekreativac mora pronaći za sebe.

Ali, s druge strane veliki dio rekreativaca želi od svega toga pomalo; žele biti vitki, izgraditi nešto mišića, poboljšati svoje zdravlje, te biti u dobroj kondiciji. Za te rekreativce jedna od najboljih metoda za trening je kružna metoda kojom će se razviti mišići, potrošiti puno kalorija te u konačnici razviti motoričke sposobnosti i utjecati na poboljšanje kondicije općenito. Zbog dinamičnosti i raznolikosti same metode, kružni trening je najbolji izbor za sve rekreativce koji žele dobro izgledati i biti u formi.

Evo kako možete sami složiti svoj kružni trening.

U raspoloživom radnom prostoru za vježbanje radni zadaci (vježbe) moraju biti raspoređeni u obliku kruga ili kvadrata. Dakle, ako radite 8 vježbi, rekvizite koji su vam potrebni i prostor za svaku vježbu odredite unaprijed tako da čine krug ili kvadrat. Broj vježbi ne bi trebao biti veći od 12, a važno je pravilo da svaka iduća vježba aktivira drugu skupinu mišića; primjerice, ako prva vježba aktivira noge, sljedeća bi trebala aktivirati leđa, nakon toga prsa, onda možete postaviti vježbu za ruke i ramena, pa trbušne mišiće, te na kraju kruga vježbu koja će aktivirati tijelo. Bitno je da se na svakoj vježbi napravi jedna serija s određenim brojem ponavljanja (5-25) ili vremenski interval, a nakon određene kratke pauze (10-120 sekundi) prelazi se na sljedeću vježbu. Nakon cijelog kruga predviđeno je vrijeme za nešto dužu pauzu (2-4 minute), pa se onda ponavlja krug, i tako više puta.

U kružni se trening mogu uvrstiti razne vježbe, pa čak i kardio aktivnosti poput preskakanja vijače, bicikliranja ili veslanja na ergometru. Valja mijenjati i raditi veliki i mali broj ponavljanja, kratke i duge pauze između vježbi, te vježbati s manjim i nešto većim opterećenjima. Upravo takvim pristupom postići će se optimalni rezultati i raditi na više ciljeva istovremeno. Sve što bi jedan prosječni rekreativac želio postići, može to učiniti kružnim treningom.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.