Možete postati fit bez trošenja novca, a ChatGPT vam može pomoći, kaže osobni trener

Foto: Pexels

Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je krenuti u teretanu i uhvatiti se u koštac sa svojim fitness ciljevima, ali to ne treba biti investicija koja će osiromašiti vaš kućni budžet.

"Danas postoji toliko alata koje možemo pronaći, a koji su besplatni. Postoji toliko različitih planova i treninga", kaže trener Kollins Ezekh.

Na primjer, postavljanjem pravog pitanja ChatGPT-u, možemo dobiti sjajne odgovore koji će nam pomoći da razvijemo vlastitu rutinu vježbanja kod kuće.

"Možete napisati: 'Ja sam muškarac, imam 30 godina i 100 kilograma. Želim smanjiti tjelesnu težinu za 10 kilograma. Što da radim?' Tada će softver umjetne inteligencije ispisati plan vježbanja, koji je prilično specifičan jer ste mu dali svoju dob, spol i cilj", pojasnio je.

Ezekh kaže da je, koristeći ChatGPT, uspio razviti detaljne planove vježbanja koji su poput onih koje bi preporučio svojim klijentima. Također, možete uključiti koju opremu imate na raspolaganju, poput bučica.

"Što više informacija unesete u ChatGPT, to će vaš plan vježbanja biti točniji. Ako niste sigurni kako izvoditi vježbu, možete koristiti aplikacije poput YouTubea i TikToka za poduke i učenje o pravilnoj formi", napomenuo je trener.

Evo nekoliko drugih načina na koje Ezekh predlaže da se ove godine prilagodite svome budžetu.

Radite vježbe s vlastitom težinom i izađite na otvoreno

Umjesto da trošite novac na opremu za vježbanje, Ezekh preporučuje intervalni trening visokog intenziteta koji sagorijeva najviše kalorija. Također savjetuje da svojoj rutini dodate vježbe s vlastitom tjelesnom težinom, kao što su čučnjevi, sklekovi, iskoraci, trbušnjaci, plank i podizanje nogu.

Ezekh je također veliki obožavatelj vježbanja na otvorenom, koje je potpuno besplatno. Razmislite o trčanju, hodanju i planinarenju za što uglavnom nije potrebna nikakva oprema.

Kupite osnovnu opremu

Ako niste početnik i želite nadograditi svoje treninge, Ezekh savjetuje da kupite samo jedan od tri osnovna komada opreme za vježbanje: podlogu za jogu, bučice i uže za preskakanje.

Upišite grupni trening ili platite članarinu za teretanu

Ako želite biti dio zajednice i osloniti se na nekoga, te tako motivirati za vježbanje, uvijek možete upisati grupni trening ili uplatiti članarinu za teretanu.

"U okruženju kao što je teretana, morate biti vrlo motivirani jer morate doći na zadanu lokaciju i imati plan. Kada su grupni treninzi u pitanju, morate se samo pojaviti, a trener ili instruktor će vam pomoći u onome što želite postići. Vježbanje u grupi može biti vrlo motivirajuće i ohrabrujuće", navodi Ezekh.

Teretana je još uvijek opcija kojoj se možete posvetiti bez trošenja previše novca. Za početak, Ezekh predlaže da se upišete u teretanu koja nudi osnovnu, povoljniju članarinu, umjesto da idete u vrlo skupu teretanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.