Nutricionisti upozoravaju da je loš san posljedica nedostatka ovog minerala

Foto: Unsplash

Dodavanje hrane bogate magnezijem u svakodnevnu prehranu nudi niz zdravstvenih dobrobiti, poput boljeg sna i jačanja kostiju. Stručnjaci tvrde da mnogi ljudi, osobito u posljednje vrijeme, veličaju vrline ovog minerala za spavanje, ali postoji i mnogo drugih prednosti magnezija.

"Magnezij je potreban kako bi svaka stanica u vašem tijelu funkcionirala na najbolji mogući način. Ženama je neophodan tijekom cijelog života, osobito od 35. godine nadalje kada mogu početi prolaziti kroz menopauzu", objasnila je nutricionistica Naomi Newman-Beinart za Woman&Home.

Tvrdi da je ovo vrijeme kada simptomi poput stresa, lošeg sna i lošeg raspoloženja igraju veliku ulogu u kvaliteti života, a tu magnezij može stupiti na scenu.

Suplementiranje magnezijem može biti brz i jednostavan način da dobijemo više ovog vitalnog minerala, ali nije uvijek potrebno. Također, možemo dodati neke namirnice bogate magnezijem u svoju prehranu kako bismo zadovoljili optimalnih dnevnih 270 miligrama. Nutricionistice su navele nekoliko njih.

1. Orašasti plodovi

"Mala šaka indijskih oraščića, badema i brazilskih oraščića odlična je opcija ako se nadate poboljšanju unosa magnezija, budući da oko 28 grama indijskih oraščića sadrži otprilike 80 miligrama magnezija", kaže Newman-Beinart.

Osim toga, šaka orašastih plodova kao međuobrok prije odlaska na spavanje mogla bi nam pomoći da bolje spavamo s obzirom na blagotvorno djelovanje magnezija.

2. Bobičasto voće

Iako kupine nisu voće koje ima najviše magnezija, one nude 20 miligrama magnezija na 100 grama, pa su stoga vrijedne pažnje. Osim što je bogato magnezijem, ovo bobičasto voće također je jedna od namirnica s visokim udjelom vitamina C, što ga čini odličnim za sve koji žele spriječiti sezonske prehlade.

3. Banane

Banane nisu samo voće bogato kalijem i ugljikohidratima koje nam može pomoći da ostanemo siti od doručka do ručka, već se nalaze i među namirnicama bogatim magnezijem. Jedna banana sadrži 37 miligrama magnezija. Također, imaju visok sadržaj vitamina C i vitamina B6 koji može pomoći u apsorpciji magnezija, mangana i vlakana.

4. Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja izvrsne su opcije, kaže nutricionistica VJ Hamilton. Osim što ima visok sadržaj vitamina C, K, A, folata i kalija, špinat nudi 79 miligrama magnezija na 100 grama, što ga čini povrćem koje je najbogatije magnezijem. Kelj, koji nudi približno 44 miligrama po obroku od 100 grama, nalazi se na drugom mjestu.

5. Avokado

Ova namirnica nezaobilazna je za one koji žele povećati razinu magnezija tijekom dana, jer standardni avokado od 170 grama sadrži 58 miligrama magnezija, što je gotovo 20 posto preporučene dnevne količine. Avokado je također bogat mononezasićenim i polinezasićenim mastima, inače poznatim kao zdrave masti.

One su neophodne za održavanje dobre funkcije mozga i pomažu tijelu da apsorbira druge vitamine i minerale, osobito vitamine A, D i E.

6. Riba

Hamilton preporučuje da u svoju prehranu dodamo i ribu, osobito skušu i losos, jer se nalaze među namirnicama bogatima magnezijem. Losos je možda popularniji od ta dva što se tiče okusa, ali ako želimo povećati razinu magnezija, onda je skuša blagog okusa bolja opcija s 60 miligrama magnezija na 100 grama, u usporedbi s 27 miligrama magnezija na 100 grama lososa.

U svakom slučaju, obje su izvrsne nadopune prehrani bogatoj hranjivim tvarima jer je masna riba također bogata omega-3 masnim kiselinama za koje je dokazano, prema istraživanjima na Harvard School of Public Health, da smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Pročitajte više