Nutricionistica nam je otkrila najbolje vrste voća koje možemo jesti ljeti

Foto: Unsplash/Foto studio Suzy New Life

TIJEKOM ljetnih vrućina gotovo svi traže načine da se osvježe i lakše nose s visokim temperaturama. Dok mnogi spas pronalaze u klimatiziranim prostorima i pijenju puno tekućine, jedan od načina da se osvježimo i hidriramo je konzumiranje određenih namirnica. 

Kako bismo saznali koje su najbolje namirnice koje ljeti možemo jesti za hidraciju i osvježenje, porazgovarali smo s nutricionisticom Tamarom Sorić, koja nam je otkrila neke od najboljih opcija. 

"Uključivanje svježeg voća u prehranu može pomoći u održavanju odgovarajuće hidriranosti organizma", kaže nutricionistica za Index. 

Koje vrste voća je najbolje jesti za hidraciju tijekom ljetnih mjeseci?

Nutricionistica savjetuje da jedemo sezonsko voće.

"Svakako dajte prednost svježem sezonskom voću poput lubenice, dinje, breskve, marelice i bobičastog voća. Osim što imaju visok udio vode, ove vrste voća sadrže i brojne vitamine, minerale i antioksidanse koji doprinose zdravlju cijelog organizma", pojašnjava nam Sorić. 

Lubenica je mnogima omiljeno ljetno voće, a Sorić objašnjava zašto je dobro da ju konzumiramo. "Čak 91 posto lubenice čini voda. Ova vrsta voća je dobro poznata kao izvor likopena, antioksidansa koji se povezuje s brojnim pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje", kaže i dodaje da je slično i s dinjom. 

"Dinja, baš kao i lubenica, može se pohvaliti visokim udjelom vode od 90 posto, a osim što će dati svoj doprinos hidraciji organizma i osvježiti nas tijekom vrućih ljetnih dana, sadrži i brojne važne nutrijente, poput vitamina C, kalija i beta-karotena", ističe nutricionistica. 

Sorić je kao odlične vrste voća izdvojila i breskve i marelice, koje će osim s osvježenjem pomoći i u zaštiti organizma.

"Antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcija mogu se pohvaliti breskva i marelica. U usporedbi s lubenicom i dinjom, one sadrže i nešto više vlakana, važnih za zdravlje probavnog sustava, ali i organizma u cijelosti", pojašnjava nutricionistica za portal. 

Sorić je izdvojila i dvije vrste bobičastog voća koje bi svakako trebali uključiti u prehranu tijekom vrućih dana. 

"Tijekom ljetnih mjeseci sezona je i različitih vrsta bobičastog voća, uključujući kupine i maline, koje se ističu po nutritivnom sastavu te sadržaju antioksidansa i vlakana", ističe ona. 

Međutim, nutricionistica kaže da i dalje trebamo imati raznovrsnu prehranu zato što voće nije dovoljno za zadovoljenje svih nutritivnih potreba. "U prehrani treba težiti što većoj raznovrsnosti. Kada govorimo o voću, u prehranu uključite što više različitih vrsta, u različitim bojama. Osim navedenih, nemojte zaboraviti ni na vrste voća poput smokvi i šljiva, kaže Sorić. 

Koliko je voća dnevno potrebno konzumirati za hidraciju?

Voće i povrće trebalo bi redovito konzumirati, neovisno o godišnjem dobu. Sorić ističe da je voće neizostavna komponenta pravilne, raznovrsne prehrane i na jelovniku bi se trebalo naći svaki dan. 

Izdvaja da prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svega 59 posto Hrvata u dobi od 15 godina i više konzumira voće svaki dan, što nisu najbolji rezultati.

Objašnjava da je prehranu uvijek potrebno planirati individualno, generalna preporuka za unos voća je dva serviranja na dan. Jedno serviranje je primjerice jedna srednje velika breskva ili jedna šalica kupina. 

Određene namirnice i pića treba izbjegavati ili manje konzumirati tijekom ljeta

Međutim, baš kao i namirnice koje trebamo često jesti tijekom ljeta, postoje i one koje bi trebalo izbjegavati. 

"Preporuka je izbjegavati masnu, prženu i pretjerano začinjenu hranu, koja je teško probavljiva i čija konzumacija može doprinijeti pojačanom znojenju, dehidraciji i osjećaju težine u želucu", ističe nutricionistica. 

Od pića koje ne bi trebalo toliko konzumirati Sorić je izdvojila alkohol i gazirana pića s puno šećera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.