Rak i pretilost dva su velika zdravstvena problema koja pogađaju milijune ljudi širom svijeta. Iako se mnoge namirnice reklamiraju kao "zdrave", neke od njih zapravo mogu pridonijeti ovim stanjima kada se redovito ili u velikim količinama konzumiraju. Naizgled zdrave namirnice mogu negativno utjecati na tijelo, povećavajući upale, narušavajući metaboličke procese i potičući debljanje. Stoga su onkolozi upozorili na tri stvari koje trebamo izbaciti iz prehrane kako bismo smanjili rizik od raka.
1. Voćni sokovi i sportski napici
Samo zato što napitak sadrži riječ "voće", ne znači da je zdrav, tvrde stručnjaci.
"Voćni sokovi i sportski napici često su puni šećera, što može pridonijeti debljanju, upalama i povećanom riziku od različitih vrsta raka", upozorava onkologinja dr. Sue Clenton za SheFinds.
Dodaje da ne bismo smjeli dopustiti da nas zavaraju ovi naizgled bezopasni napici, jer mogu negativno utjecati na opće zdravlje.
"Visok unos šećera povezan je s pretilošću, inzulinskom rezistencijom i kroničnim upalama, što sve povećava rizik od razvoja različitih vrsta raka", objasnila je.
2. Biljna mlijeka s okusima
Iako neočekivano, biljna mlijeka poput bademovog ili sojinog, kupljena u trgovinama, mogu sadržavati šećer i druge okuse.
Liječnik dr. Michael O. McKinney ističe da neka biljna mlijeka koriste karagenan kao zgušnjivač, a istraživanja su pokazala da ovaj sastojak može uzrokovati iritaciju crijeva, što je preduvjet za razvoj kolorektalnog raka. Preporučuje odabir prirodnih biljnih mlijeka bez dodataka.
"Ako prvi sastojak nije mlijeko, orašasti plodovi, sjemenke ili soja, postoji velika vjerojatnost da sadrži dodane šećere ili druge nezdrave sastojke", navodi on.
3. Umjetni zaslađivači
Često prisutni u dijetalnim proizvodima bez šećera, umjetni zaslađivači poput aspartama i sukraloze mogu izgledati kao dobra alternativa. No, neka istraživanja povezuju ih s debljanjem, inzulinskom rezistencijom i povećanom žudnjom za slatkim.
Iako mogu kratkoročno smanjiti unos kalorija, umjetni zaslađivači mogu povećati dugoročni unos šećera. Prema dijetetičarki Lisi Richards, "zamjene za šećer mogu izazvati veću želju za šećerom nego konzumacija pravog šećera jer su mnogostruko slađe, što nas može desenzibilizirati na prirodnu slatkoću pravog šećera."
Osim toga, Richards navodi da umjetni zaslađivači mogu izazvati prejedanje. "Drugi učinak umjetnih zaslađivača jest mogućnost prejedanja tijekom sljedećeg obroka", rekla je. Dugoročno, ta žudnja za šećerom može pridonijeti prejedanju, debljanju i povećanom riziku od ozbiljnih bolesti, poput dijabetesa.
Dr. Clenton zaključuje da umjetni zaslađivači i određeni konzervansi, poput BPA, mogu narušiti hormonsku regulaciju i potencijalno pridonijeti razvoju hormonski osjetljivih vrsta raka.