Osjećate se loše? Ove četiri vrste namirnica mogu vam pomoći podignuti raspoloženje

Foto: Pexels

KAD vam zatreba brzinsko poboljšanje raspoloženja, možda ćete automatski posegnuti za slatkišem ili kolačićem, ali takve poslastice vjerojatno neće učiniti da se osjećate bolje. Međutim, postoje namirnice koje mogu poboljšati vaše raspoloženje pružajući vam ključne hranjive sastojke i pojačavajući utjecaj moždanih spojeva zbog kojih se dobro osjećate.

Hrana s omega-3 masnim kiselinama

Iako je potrebno više istraživanja, studije sugeriraju da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije, kaže Lisa Andrews, dijetetičarka iz Ohija.

Stručnjaci vjeruju da konzumiranje hrane s omega-3 masnim kiselinama pomaže u jačanju raspoloženja jer osobe s depresijom mogu imati nisku razinu određenih omega-3 kiselina, uključujući eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Omega-3 masne kiseline također djeluju protuupalno na vaše tijelo. To je važno jer je upala povezana s depresijom i tjeskobom.

Banane

"Banane su izvor jednostavnih ugljikohidrata, koji će povisiti šećer u krvi i pružiti energetski poticaj", kaže Andrews.

Iako banane mogu povisiti razinu šećera i energije u krvi, neće rezultirati kasnijim padom šećera u krvi, zbog čega biste se mogli osjećati lošije.

"One su također izvor vitamina B6", kaže Andrews, "koji je potreban za pretvaranje aminokiselina u neurotransmitere, kao što su noradrenalin i serotonin, u mozgu." 

Naime, neravnoteža ovih moždanih kemikalija može dovesti do depresije i tjeskobe.

Lisnato povrće

Jedenje lisnatog povrća može vam pomoći podići raspoloženje jer sadrži snažne antioksidativne hranjive sastojke poput vitamina E, vitamina C i raznih fitokemikalija, kaže Andrews.

Antioksidanti su važni za vaše zdravlje jer se bore protiv spojeva nazvanih slobodni radikali koji mogu oštetiti stanice. Hrana bogata antioksidansima korisna je za održavanje raspoloženja jer pomaže u borbi protiv upala u tijelu i mozgu.

Studija iz 2012. otkrila je da starije odrasle osobe koje jedu manje hrane bogate antioksidansima, poput lisnatog zelenog povrća, imaju veću vjerojatnost da će doživjeti depresiju. Iako je potrebno više istraživanja, stručnjaci vjeruju da bi antioksidanti mogli biti učinkovit alat za borbu protiv mentalnih problema poput anksioznosti i depresije.

Fermentirana hrana

Hrana se fermentira dodavanjem mikroorganizama poput kvasca i bakterija, koji razgrađuju sve šećere i pretvaraju ih u kiseline, plinove ili alkohol.

Budući da prirodno sadrži bakterije, konzumiranje fermentirane hrane može vam pomoći povećati količinu dobrih bakterija u vašim crijevima, što može imati pozitivan utjecaj i na vaše raspoloženje. Naime, pravilna ravnoteža crijevnih bakterija povezana je s nižim stopama depresije, vjerojatno zato što neke crijevne bakterije prirodno proizvode triptofan i serotonin, piše Insider.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.