Što učiniti s hranom koja je bila u hladnjaku tijekom nestanka struje?

Foto: 123RF

IAKO uglavnom nisu česti, prekidi isporuke struje su normalna pojava. Vjerojatno se u situacijama kada ti prekidi traju dulje vrijeme pitate što učiniti s hranom koja vam je ostala u hladnjaku.

Izbjegavajte otvaranje vrata hladnjaka i zamrzivača, osim ako to nije nužno

Naime, ako je hladnjak zatvoren, hrana će dulje ostati hladna. Konkretno, zatvoreni hladnjak će je držati hladnom oko četiri sata, dok će puni zamrzivač držati temperaturu oko 48 sati (ili 24 sata ako je napola pun).

Stavite meso i perad na jednu stranu zamrzivača ili na pladanj

To pomaže u sprečavanju unakrsne kontaminacije hrane koja se odmrzava.

Koristite suhi led

Oko 20 kilograma suhog leda trebalo bi moći dva dana držati zamrzivač hladnim.

No prije nego što pojedete bilo koju hranu iz hladnjaka ili zamrzivača, evo nekoliko smjernica kako biste bili sigurni da je još uvijek sigurna za konzumaciju:

1. Provjerite temperaturu unutar hladnjaka i zamrzivača. Bacite svu lako kvarljivu hranu (poput mesa, peradi, morskih plodova, jaja ili ostataka) koja je bila dulje od dva sata na temperaturi višoj od 4°C.

2. Bacite hranu koja ima neobičan miris, boju ili teksturu ili je topla na dodir. 

3. Provjerite ima li na zaleđenoj hrani kristala leda. Hrana u vašem zamrzivaču koja se djelomično ili u potpunosti odledila može se sigurno zalediti ako još uvijek sadrži kristale leda ili je bila na temperaturi nižoj od 4°C.

4. Nikad ne kušajte hranu da biste provjerili je li sigurna za konzumaciju. Ako niste sigurni, bacite je, piše Today.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.