ŽELJEZO je ključan nutrijent koji ima brojne važne uloge u ljudskom tijelu. Najpoznatiji je kao važan sastojak hemoglobina, koji prenosi kisik u krvi. Neophodan je i za različite metaboličke procese, uključujući sintezu DNK i proizvodnju energije. Važno je da razina željeza u organizmu bude prilagođena jer nedostatak istog može dovesti do stanja poput anemije, ali i drugih još opasnijih problema.
Osim različitim lijekovima i suplementima, unos željeza u tijelu može se povećati i konzumacijom određenih namirnica. Skupina dijetetičara izdvojila je za Healthline neke od najboljih opcija.
Najpoznatiji izvor željeza je crveno meso. Željezo iz životinjskih izvora naziva se heme-željezo, dok se ono iz biljaka naziva non-heme željezo. Od ove dvije vrste, tijelo lakše apsorbira heme-željezo, piše Healthline. Međutim, previše heme-željeza može biti povezano s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, a konzumacija crvenog mesa, u prekomjernim količinama, također je povezana s povećanim rizikom od bolesti.
"Samo crveno meso nije štetno u malim količinama. Problem nastaje kada se konzumira u višku, osobito masni dijelovi, veće porcije ili prerađeni oblici poput slanine i kobasica", tvrdi dijetetičarka Yaa Boakye.
Nekoliko izbora izdvojio je i dijetetičar Adrian Hernandez koji smatra da osim crvenog mesa, heme željezo možete unijeti i jedenjem peradi, ribe, školjaka, jaja, a od biljnih izvora cjelovite žitarice, tamno lisnato povrće, tofu, orašaste plodove i sjemenke.
Kada je u pitanju non-heme željezo, dijetetičarka Avery Zenker za Healthline je izdvojila: "leću, grašak, soju, grah, suho voće (poput smokvi, datulja i suhih šljiva), rajčice, artičoke, krumpir i tamnu čokoladu".