Britanka o hrvatskoj hrani: "Kulen je najcjenjenija kobasica u zemlji"

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Facebook

O HRVATSKOJ hrani stranci rado pišu, a i mi smo vam već puno puta prenosili što preporučuju. Sada smo pronašli tekst Sue Bryant, novinarke specijalizirane za krstarenja, koja o njima piše već 20 godina i, kako stoji u njenoj biografiji, ima sreću da je oplovila svih sedam kontinenata. Živi u Londonu, gdje je urednica The Timesa i The Sunday Timesa te suradnica za časopise i web-stranice diljem svijeta.

U svom tekstu od 4. lipnja ove godine na blogu Celebrity Cruises, inače tvrtke za krstarenja diljem svijeta sa sjedištem u Miamiju na Floridi, o hrvatskoj je kuhinji napisala sljedeće:

"Hrvatska kuhinja ima mnogo utjecaja zahvaljujući svom središnjem položaju u Europi. Mediteran je jedan, a očituje se u upotrebi rajčice, patlidžana, paprike, začinskog bilja, maslinovog ulja i obilja plodova mora. Neka od mesnijih jela nasljeđe su srednjoeuropskih zemalja koje se nalaze istočno od Hrvatske. Italija, odmah preko Jadrana, na stol je donijela tjesteninu i rižota, a sorte grožđa od kojih se proizvode nagrađivana hrvatska vina mogu se naći i u Austriji, Italiji, Francuskoj i Grčkoj. U Hrvatskoj možete dobro objedovati u relativno jednostavnim, nepretencioznim objektima zvanima konobe. Budući da je veliki naglasak na lokalnim sezonskim namirnicama, najbolja su jela često i najjednostavnija - primjerice, svježa riba prelivena domaćim maslinovim uljem, dagnje u temeljcu od bijelog vina ili tjestenina posuta ribanim tartufima."

Evo 25 najboljih primjera hrvatske kuhinje po njenom mišljenju.

1. Fuži

Za fuže piše da je to vrlo popularna tjestenina u Hrvatskoj zahvaljujući utjecaju obližnje Italije.

"No Hrvati imaju svoje nazive i oblike te upotrebljavaju umake u kojima se najviše koriste lokalne svježe namirnice. Izrada fuža je mukotrpan posao jer se komadi tijesta omataju oko drške drvene žlice kako bi se oblikovali. Tjestenina se poslužuje s kremastim umakom s puno tartufa ili ponekad s mesnom verzijom napravljenom od bilo čega što je dostupno, poput govedine, piletine ili čak divljači", dodaje.

Foto: Greta VonNeumann/Index Recepti: Što ste danas kuhali?

2. Buzara

Buzara je jednostavno, ali ukusno jelo slično francuskom moules marinière, objašnjava Sue. Dagnje se pirjaju u vinu s češnjakom, svježim začinskim biljem i krušnim mrvicama, dodaje te piše kako se može naći duž cijele obale, a školjke za pripremu jela se iz mora vade istog dana kad se i kuhaju.

3. Crni rižot

"Crni rižot nalazi se na gotovo svakom jelovniku duž obale i jedno je od najpoznatijih hrvatskih jela. Njegova crna boja i intenzivan okus potječu od crnila sipe i, pazite, iako je okus izvrstan, može privremeno pocrniti vaše zube i jezik, stoga pijte puno vode (ili vina) i nemojte pozirati za fotografije uz obrok dok se ne pogledate u ogledalo", piše.

>> Recept poznatog chefa za crni rižot

4. Njoki

Kao jedno od tradicionalnih hrvatskih jela autorica je navela i njoke te objasnila kako su slični talijanskim gnocchima. Objašnjava i da je to fino jelo od malih okruglica od krumpira, u koje idu i griz i jaje.

"Inače se poslužuju kao prilog pašticadi, bogatom goveđem jelu, ali su i odlično vegetarijansko jelo s otopljenim maslacem, svježom kaduljom i posipani ribanim sirom ili čak tartufima", piše.

>> Ovako pripremite uvijek savršene krumpirove njoke

5. Paški sir

Paški sir je slani ovčji sir s istoimenog otoka u blizini Zadra, gdje ima mnogo više ovaca nego ljudi. Ovce se hrane samoniklim biljem prožetim blagim okusom soli zahvaljujući jakoj buri koja puše zimi, objasnila je. Autorica dodaje i da je to hrvatski odgovor na parmezan te je mrvičast i intenzivnog okusa, a velike kolutove paškog sira može se naći na tržnicama i u specijaliziranim trgovinama.

6. Maslinovo ulje

Masline se na području današnje Hrvatske uzgajaju već 2000 godina, a mještani su proizvodnju maslinovog ulja pretočili u umjetnost osvojivši mnoge međunarodne nagrade. Maslinovo ulje se intenzivno koristi u kuhanju i kao preljev za salatu, naravno, ali najbolji način da se kuša je čisto. Izlijte malo na tanjur i umočite u njega hrskavi kruh da upije taj suštinski mediteranski okus, stoji u tekstu.

7. Soparnik

Ukusna opcija za vegetarijance, soparnik je hrvatski klasik - tanka pita od tijesta punjena blitvom, objašnjava i dodaje kako neki čak vjeruju da je preteča talijanske pizze te kaže da je nadjev jednostavan - maslinovo ulje, svježi peršin, mladi luk, češnjak i blitva, ali je krajnji rezultat izuzetno ukusan.

Foto: Adriana Drljo/Index Recepti: Što ste danas kuhali?

8. Kamenice

"U primorskom gradu Malom Stonu, udaljenom nešto više od sat vremena od Dubrovnika, kamenice se uzgajaju i pojavljuju se posvuda: na jelovnicima, u barovima i na štandovima uz cestu. Ovdje se u ožujku održava čak i godišnji festival kamenica. Stonske kamenice poznate su po svom intenzivnom okusu, a mještani se smatraju znalcima. Ako ste ljubitelj, putovanje iz Dubrovnika se isplati. Ston je nešto poput neopjevanog heroja u Hrvatskoj, ali to je intrigantni gradić, okružen s više od četiri milje zdepastih bedema koji datiraju iz 14. stoljeća i vijugaju preko brda. Ovdje ćete pronaći mnoštvo skromnih lokalnih restorana u kojima možete započeti ručak uz veliku platu svježe ubranih stonskih kamenica", piše.

9. Kulen

Hrvati vole svoje suhomesnate proizvode, a kulen je najcjenjenija kobasica u zemlji, stoji u tekstu.

"Potječe od vrijednih svinja mangalica uzgojenih u Slavoniji na istoku zemlje, u slobodnom uzgoju u šumi, a hrane se žirom i ječmom. Kobasica se dimi na bukovim drvima, a zatim suši na zraku i sazrijeva devet mjeseci. Sve što se dodaje je sol, paprika i češnjak", navodi.

10. Ćevapi

"Klasik na cijelom Balkanu, ćevapi su ćufte napravljene od mljevenog mesa - govedine, ovčetine ili janjetine - i začinjene su nasjeckanim lukom, češnjakom i svježim peršinom. Poslužuju se u somunima s ajvarom, ukusnim začinom od pečene paprike i patlidžana, s puno maslinova ulja i malo kiselog vrhnja", stoji u objašnjenju.

11. Fritule

Fritule se poslužuju za Božić, ali su često dostupne i izvan blagdanske sezone, stoji u članku. Autorica opisuje da su to ukusne male kuglice poput krafni, pržene u dubokom ulju i posute šećerom u prahu.

Foto: Marija Ričko/Index Recepti: Što ste danas kuhali?

12. Brudet

"Ovaj jednostavan, ali ukusan gulaš od plodova mora zapravo dolazi iz susjedne Italije, gdje je to tradicionalno jelo koje su ribari kuhali koristeći ostatke dnevnog ulova. Brudet je bogat riblji temeljac s rajčicom, začinjen začinskim biljem poput lovora i ružmarina, vinom i octom, s plodovima mora koji su u tom trenu pri ruci", opisano je.

13. Pršut

Pršut je u Hrvatskoj sveprisutan, kaže.

"Zalogaj priziva okus divljeg planinskog bilja i zimske bure na kojoj visi. Na svakom jelovniku pronaći ćete pladnjeve pršuta i sira, a nema boljeg načina da ručate na suncu nego sjesti s ovom gozbom ispred sebe uz malo hrskavog kruha i bocu ohlađene graševine", piše u tekstu.

14. Punjena paprika

"Popularne na cijelom Balkanu i južno od Grčke, punjene paprike su hrvatski ljetni klasik. Paprike babure u različitim bojama se izdube i napune mješavinom riže, začinjenog mesa, jaja, začinskog bilja i začina, zapeku u umaku od rajčice u pećnici i posluže s pire krumpirom", objašnjava. Ipak, moramo priznati da je kuhanje ovog slasnog jela na štednjaku i dalje popularniji način pripreme nego u pećnici.

15. Burek

Autorica članka objašnjava da je burek napravljen od slojeva tijesta punjenih sirom, mesom ili, u slatkim verzijama, jabukom i kako je to međuobrok, no s obzirom na to da Hrvatska nije zemlja u kojoj se previše voli povrće, od takvih nadjeva postoji tek onaj sa sirom i špinatom.

>> Zadovoljio je tisuće, neće razočarati ni vas - recept za burek kao iz pekare

Foto: Adriana Drljo/Index Recepti: Što ste danas kuhali?

16. Rožata

"Ovo je hrvatska verzija francuskog crème caramela. Ono što je drugačije jest to što aroma dolazi od likera od ruže ili u nekim restoranima likera od višnje maraske", stoji u opisu.

>> Ovdje je recept za rožatu profesionalnog kuhara i influencera Darka Debića

17. Bučnica

"Još jedno odlično hrvatsko jelo koje vegetarijanci mogu probati je bučnica, slana štrudla. Kiselo vrhnje, maslac, jaja, svježi sir i bundeva umotaju se u tanko tijesto i peku", piše pa dodaje da je to tradicionalni hrvatski comfort food.

>> Imamo savršen recept za bučnicu

18. Savijača

Hrvati vole štrudle u slanim i slatkim varijantama, kaže. Slojeviti desert peče se najčešće sa sirom i nadjevom od jabuka ili višanja (ili u sezoni čak i marelica), posipa se šećerom u prahu, a poslužuje sa šlagom ili kuglicom sladoleda, opisala je slatke savijače kakve se pripremaju u Hrvatskoj.

19. Sarma

"Naći ćete varijacije ovih sarmica po cijelom Balkanu; u Grčkoj se nadjev umotava u lišće vinove loze, a jelo se naziva dolmades. Međutim, u Hrvatskoj se sarma priprema od začinjenog mljevenog mesa i riže umotane u kiseli kupus. Meso može biti svinjetina, junetina ili oboje, začinjeno paprikom i dimljenom slaninom. Mali komadi se polako kuhaju u vodi i poslužuju s pireom od krumpira i malo kiselog vrhnja", opisuje ovo megapopularno balkansko jelo.

>> Kako pripremiti tradicionalnu sarmu?

Foto: Anita Stern/Index Recepti: Što ste danas kuhali?

20. Maneštra

Maneštra se ništa ne razlikuje od talijanske minestrone juhe, tvrdi autorica ovog popisa.

"Lakše verzije, napravljene od sušenog graha, mrkve, celera, luka i rajčice, začinjene crnim paprom i svježim peršinom mogu se poslužiti kao predjelo. S dodatkom svinjskih rebara i kukuruza šećerca, dobili ste mnogo izdašnije glavno jelo, popularno za zimu, ali dostupno na jelovnicima tijekom cijele godine", dodaje.

21. Zagrebački odrezak

"Ako ste putovali u Austriju, sigurno ste probali Wiener Schnitzel, teletinu prženu u krušnim mrvicama. Zagrebački odrezak je hrvatska verzija toga. Teletina se istuče i zarola s kuhanom šunkom i sirom prije nego što se umoči u razmućeno jaje pa uvalja u krušne mrvice i prži. Po restoranima možete naći verzije i s piletinom ili svinjetinom. Šnicla se poslužuje s prženim krumpirićima, ponekad i rižom s graškom i malo svježeg limuna", navodi u tekstu.

>> Zagrebački odrezak

22. Pinca

"Zašećerena slatka pinca neizostavan je dodatak stolu za Uskrs, važan blagdan u hrvatskom kalendaru. Bogato tijesto s kvascem kombinira se sa svim mogućim sastojcima, od korice citrusa do suhog voća, ruma i desertnog vina, a potom se oblikuje u oblik štruce i prije pečenja posipa šećerom i nasjeckanim orašastim plodovima", piše Sue o ovom slatkom kruhu.

>> Imamo recept za pincu chefa Stjepana Vukadina

23. Tartufi

"U Hrvatskoj se tartufi beru u sjevernoj Istri obično oko listopada. Iako možda nećete biti tu u sezoni berbe, naći ćete ih naribane na neka jela, od tjestenine do rižota ili čak omleta", objašnjava autorica teksta.

24. Vino

Hrvatska je poznata po proizvodnji spektakularnih vina, piše, a neke butik vinarije prakticiraju biodinamičku i organsku proizvodnju.

"Najčešća bijela sorta je malvazija, s notama marelice i jabuke i oštrom mineralnošću. Ovo je vino koje se lako pije, a najbolje ga je uživati ​​uz plodove mora, kao aperitiv prije ručka ili dok uživate u prekrasnom zalasku sunca. Duž dalmatinske obale na svakom ćete cjeniku naći graševinu, dok je najpopularnije crveno vino u Hrvatskoj teran, snažan i pun okusa, koji se obično konzumira uz mesna jela i tjesteninu", stoji u tekstu.

25. Rakija

"Nerijetko vam vlasnik konobe u znak gostoprimstva donese čašicu. Rakija dolazi u raznim okusima, a možda je najpoznatija šljivovica, no postoje varijacije s medom, višnjom ili smokvom. Bonton za konzumaciju rakije je podići čašicu, uspostaviti kontakt očima s ljudima oko sebe, kucnuti čašicama i popiti odjednom", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.