Ovaj hrvatski restoran nedavno se odrekao svoje Michelinove zvjezdice

Foto: FB/Draga di Lovrana hotel & restaurant

IZAŠAO je novi Michelinov vodič za Hrvatsku, a povodom toga prisjetili smo se nekih restorana koji su dobili Michelinovu zvjezdicu, a zatim ju vratili, odnosno odrekli je se. Jedan od takvih restorana je i Draga di Lovrana, restoran u Lovranskoj Dragi koji je 2019. postao prvi kvarnerski restoran s Michelinovom zvjezdicom, no ranije ove godine odlučili su da je više ne žele.

"Prije točno pet godina naš restoran uvršten je u Michelinov vodič i nagrađen Michelinovom zvjezdicom koju smo ponosno nosili narednih godina. Te godine bile su izazovne i uzbudljive, bilo je jako važno iznova potvrditi svoj status i dosta kreativne energije otišlo je na ispunjavanje nekih nepostojećih pravila za održavanje statusa u društvu najboljih", rekao je vlasnik restorana Christian Nikolac.

Michelinova zvjezdica donijela im probleme

"U cijelome procesu izgubila se početna ideja te je status restorana sa zvjezdicom postao svojevrsno opterećenje. U listopadu prošle godine zatvorio sam restoran te donio odluku da ne želim više biti opterećen nagradama i statusima. Odlučio sam da zvjezdicu vraćam. Moja kći Kelli Nikolac, mlada snaga obitelji, izrazila je želju za vođenjem hotela i restorana, ali prema vlastitim zamislima, neopterećena statusima i uspjesima. Odlučila je stvoriti svoju priču, kao logičan nastavak ideje svojih roditelja, te iznova vratiti onaj poznati osjećaj gostoprimstva kakav je izvorno zamišljen", dodao je.

Iako je ranije ove godine kazao da nema ništa protiv Michelinovih zvjezdica i da bi željeli ostati u Michelinovom vodiču, zvjezdicu su odlučili vratiti jer je u njihovom slučaju donijela samo probleme u poslu - izgubili su goste, a ulaganja u restoran s konceptom kuhinje kakav su imali postala su previsoka i sve skupa je postalo neisplativo.

"Želim da budemo restoran u kojem će se gosti osjećati ugodno, da ne razmišljaju kako moraju biti formalno odjeveni, da mogu doći s djecom, sa psom... Na kraju krajeva, da mogu pojesti nešto a la carte, a ne samo ono što su chefovi smislili da bi trebali jesti jer smo imali samo degustacijske menije. Da mogu naručiti i butelju kućnog vina, opustiti se, zadržati se par sati u razgovoru i druženju", ispričao je Nikolac.

Najavili novi početak

Iz restorana Draga di Lovrana tim su povodom najavili i novi početak, uz angažiranje Harija Benića, nekadašnjeg sous chefa Drage di Lovrana, koji je uz chefa Zdravka Tomšića kreirao jela kojima su postali gastrodestinacija. A osim novog menija, goste čeka i preuređen interijer restorana.

"Meni se sada bazira na a la carte jelima, a ne više isključivo na degustacijskim menijima kao do sada. Za one koji žele imat ćemo i degustacijski meni, ali s manjim brojem sljedova i u nešto drugačijem formatu. Porcije su sada općenito veće, ali ne prevelike. Uz skuplja vina, uveli smo i kućno vino koje proizvodi jedan naš vinar, priuštivo prosječnom gostu. Michelinove zvjezdice vani danas dobivaju i food truckovi, ali kod nas nije takav slučaj. Do sada se u Hrvatskoj dodjeljivala samo fine dining mjestima, a to podrazumijeva koncept koji, kako se pokazalo, nije isplativ za Dragu di Lovrana", objasnila je Kelli Nikolac, Christianova kći koja je sad preuzela upravljanje restoranom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.