Butković za siromašne na meksičkom street foodu u Tkalči. Ovo je prava ulična hrana

Foto: Zvonko Alač

PONEKAD se čovjek zaželi baš sočne kombinacije mekanih komada mesa, povrća i riže zamotanih u tortilju. Burrito je, poput primjerice woka, idealno jelo za utažiti glad kada vas dohvati tijekom istraživanja (vele)gradova na putovanjima ili naprosto šetnje Zagrebom. 

Razvikani zagrebački wok-kiosk mogao bi puno naučiti od Panija

Pani, poznati objekt koji nudi meksička jela (burrito, quesadilla), kao i wrap, u Maksimirskoj ulici, već neko vrijeme ima objekt i u Tkalčićevoj. Već dobro upoznati s Panijevim vrlinama i manama, odlučili smo testirati kako se snašao selidbom na elitnu lokaciju. Posebno zato što Tkalča, otkako je Zagreb doživio turistički bum, više nije ulica kafića, nego restorana, zalogajnica, gostionica i street fooda.

Kad već spominjemo street food i wok, kao tip jela i objekata koji uz burrito često u gradovima pripremaju hranu za konzumaciju s nogu, u Paniju nam se nikada, pa ni sada, za razliku od razvikane zagrebačke "wokare", nije dogodilo da nam nakon narudžbe kažu "dođite za 20 minuta/pola sata".

To je negacija samog smisla i svrhe street fooda kao hrane koja se na ulici pred objektom smije stojećki čekati tek toliko da vam ne postane dosadno. Pani srećom itekako poštuje osnovni postulat street fooda, a to je da se hrana isporuči što prije jer je jedete gladni te s nogu, u prolazu ili šetnji, a ne čekajući je za stolom u klasičnom restoranu.

Ipak, u Paniju je možete pojesti i stojećki, na licu mjesta, i to na odličnim, šarmantnim stolovima napravljenim od visokih bačvi dok gledate i bivate viđeni kako žderuckate meksičke delicije. Pani je u Maksimirskoj uvijek bio dobar do jako dobar, ali zamjerali smo mu što bi u njegovom burritu bilo sve manje komada mesa kako bi od presjeka na centru išli prema kraju, a još i prije samog kraja ga više uopće ne bi bilo.

Panijev burrito prije je imao jedan veliki problem. Više ga nema

Sada više nema ni traga toj prevari. Uzeli smo Cajun Burrito (55 kn) i bio je sjajan po kvaliteti i kvantiteti. Glavne okuse smotuljku daje piletina s kajenskom mješavinom začina: crni i bijeli papar, kajenske čili papričice, origano, luk, češnjak i majčina dušica. Ova bogata zbirka okusa daje savršeni miks i lagano dimljeni aftertejst. Odlično je uparena i s ostalim sastojcima: kremastim kukuruzom, domaćom salsom, povrćem i sočnom rižom. 

Šarena, bogata i ukusna zdjela

Slijedio je Chilli Con Carne Bowl (65 kuna) u prijevodu svinjetina pečena u pećnici sa začinima tipičnim za CCC. U velikoj, ukusnoj i zasitnoj porciji su još grah, kukuruz, povrće, crveni luk, razno povrće i, naravno, riža. Kao i prethodno jelo, ovo je odličan izbor ako u gradu ogladnite a želite se najesti fine raznovrsne hrane u jednoj zdjeli. Doslovno u njoj, jer ovo što smo odabrali ne služi se umotano u tortillu (burrito) ili zapečeno u tortilli (quesadilla) iako Pani nude i te varijante i to jeftinije jer se mogu konzumirati i van terase objekta. 

Umakalica za cijelu obitelj

Treće i posljednje jelo koje smo uzeli je Nježna piletina, kako smo preveli Chicken Tenders (75 kuna), a sastoji se od šest komada pržene piletine jako dobro obrađene i ukusne s finom porcijom krumpirića i dva umaka po izboru. Ni ovo jelo nije iznevjerilo ni kvalitetom ni kvantitetom. U njemu su, posebno umačući meso u guacamole, uživali po dvoje odraslih i djece. 

Sokovi su im umjetni, ali neodoljivi

U djetinjstvo nas je vratio tekući specijalitet Panija. Rade polulitrene "domaće limunade poboljšane aromama tako da ispadnu zabavne i šarene". Iskreno, nismo primijetili ništa domaće ni prirodno u mango i jagoda limunadi koje smo uzeli (23 kune), ali to nam ni najmanje nije smetalo. Ovo je jednostavno pravi sokovni guilty pleasure, s onim umjetnim, ali šarmantnim i neodoljivim okusom koji će boomere podsjetiti na primjerice Flavor Aid. 

 

OCJENE
Koliko platiš: Povoljno 
Koliko se najedeš: Najedeš se 
Ukupni dojam: Jako ukusan street food primjerenih porcija, pripravljen brzo uz mogućnost konzumacije na šarmantnoj terasi 

POJEDINAČNO
Cajun Burrito 
Chilli Con Carne Bowl 
Chicken Tenders 
Limunade 
Cijene 
Čistoća 
Ljubaznost