Chefovi podijelili koju tjesteninu nikada ne biste trebali naručiti u restoranu

Foto: Shutterstock/Unsplash

NIJE TAJNA da je tjestenina jedno od najomiljenijih jela diljem svijeta, a mnogi ju nerijetko naručuju u restoranima. I iako postoji bezbroj kombinacija, od oblika i veličine tjestenine do umaka, neki su oblici tjestenine ipak popularniji od drugih.

Nekoliko chefova podijelilo je koja je to najbolja tjestenina, a koja najgora kada je u pitanju oblik, pa kada ćete idući put naručivati tjesteninu u restoranu, evo što biste, po njima, trebali naručiti.

Špageti

Špageti su najpopularniji oblik tjestenine na svijetu i za to postoji valjan razlog.

"Špagete je definitivno najbolje naručiti u restoranu jer je to svjetski poznat oblik tjestenine. Mnogi restorani sami rade svoje špagete, što ih čini vrlo kvalitetnima", za HuffPost je rekla Nadia Caterina Munno, poznata kao Kraljica tjestenine.

>> Talijanski chef otkrio je tajnu savršene carbonare, na ovaj korak mora se paziti

Osim toga, prilikom kuhanja špageta teško je zabrljati. "Kad naručujem tjesteninu, uvijek naručim špagete. Njih je teško prekuhati, a općenito se mogu slagati s jako puno umaka", rekao je chef Craig Richards.

Tagliatelle

Slične špagetima, ali malo deblje, tagliatelle su također odlična opcija i vrlo su popularne u kombinaciji s mesnim umacima poput bolonjeza. "Tagliatelle su u restoranima uglavnom ručno rađene, što također znači da su vrlo kvalitetne", rekla je chefica Natalie Gullish.

>> Ovako tagliatelle priprema Kraljica tjestenine, uvijek ispadnu savršeno

Fusilli

Još jedna odlična opcija za naručiti u restoranu, prema chefovima koji su govorili za gore navedeni portal, su fusilli - idealni za juhe, salate i kremaste umake.

"Fusilli su izvrsnog oblika jer njihova jedinstvena tekstura omogućuje da ravnomjerno budu prekriveni umakom", rekla je chefica Barbara Pollastrini. Ova je vrsta tjestenine pogodna za razna zapečena jela, a naši najdraži recepti za takva jela su ovdje.

>> Znate li kako pravilno umiješati tjesteninu u umak? Imamo odgovor

Tortellini

Tortellini su posljednji na popisu tjestenine koju preporučuju naručiti u restoranu, a to je ujedno i jedina punjena tjestenina na popisu.

"Tortellini mogu biti tako sjajni u kombinaciji s umacima ili juhama koje se savršeno slažu s njihovim punjenjem i tako tvore pravu sinergiju okusa", rekao je chef Dane Baldwin. Ako poželite kod kuće pripremiti ovu tjesteninu, imamo recept domaćeg chefa Tea Ferneticha, pronađite ga na ovom linku.

Cappellini

Cappellini su zapravo mnogo tanji i delikatniji oblik špageta, no za razliku od špageta, njih biste u restoranu trebali preskočiti, savjetuju.

"Cappellini se u Italiji koriste samo u juhama jer je to izuzetno tanka i delikatna tjestenina", rekao je chef Marcellino Verzino i dodao da cappellini kao tjestenina jednostavno ne funkcioniraju u kombinaciji s umacima, već samo u juhama.

>> Znanstveno je dokazano: Ako jedete tjesteninu, bolje ćete se osjećati

Otkrili su i koja jela po njima zaista nisu vrijedna naručivanja u restoranima.

Penne

Penne su vrlo popularan oblik tjestenine, no ako je vjerovati chefovima, ni njih ne biste trebali naručivati u restoranima. Mnogi se chefovi slažu da se penne mogu vrlo lako prekuhati pa tako neće zadržati svoj izvorni oblik, a osim toga, umak se jako teško primi za njih, tvrde oni koji su svoje mišljenje iznijeli za HuffPost.

Mi imamo odličan recept za penne s najjednostavnijim umakom, onim od rajčice, a pronaći ga možete ovdje.

Njoki

Njoki su sjevernotalijanski valjušci koja se pripremaju od krumpira, no većina restorana ih kupuje gotove, što u startu znači da jelo s njima i neće biti najkvalitetnije.

"Ako nisu napravljeni svježi i nije ih umijesila vješta ruka, njoki mogu biti ljepljivi", rekao je chef Gianluca Gugliemi. Ako ih pak poželite pripremiti sami kod kuće, mi imamo recept po kojem ništa ne može poći po krivu, ovdje je.

>> 10 najpopularnijih jela s tjesteninom na svijetu, prema TasteAtlasu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.