KADA u kafiću ili restoranu naručimo neko gazirano piće, često u čaši dobijemo krišku limuna. Limun ili voće dobije se i u raznim drugim sokovima i koktelima, a sada je jedna doktorica rekla da upravo takva pića nikada ne bi naručivala u kafiću ili restoranu.
Doktorica Tania Elliott na svom Instagramu često dijeli razne savjete vezane za zdravlje, a ovog se puta dotakla higijene u uslužnim djelatnostima i dodala da upravo zbog toga nikada ne naručuje pića koja u sebi imaju kriške limuna ili limete.
Osoblje često ne pere ruke, a samim time ne peru ni limune
"Više od 70 posto kriški limuna sadrži 25 različitih bakterija i fekalnih tvari, kao i unakrsnu kontaminaciju od namirnica poput sirovog mesa", kaže ona, prvenstveno misleći na restorane, i dodaje da radnici često ni ne razmišljaju o pranju kore limuna prije nego što odrežu krišku i ubace je u piće.
Dodaje i da radnici ne peru uvijek ruke te da često ni ne koriste rukavice, a u komentarima su joj se javili ljudi koji su radili po restoranima i otkrili da je to, nažalost, istina.
"Kao netko tko je radio u restoranima, to je točno u 90 posto slučajeva. Međutim, reći ću da većina kuhinja ima posebne daske za rezanje mesa. Obično su složene po boji kako bi se izbjegao taj problem", napisao je jedan čovjek u komentare.
"Ako ste ikada radili u restoranu, znate da su kriške limuna vaša najmanja briga", "Kada bismo poslušali vaš savjet, više nikada ne bismo ništa naručili iz restorana", pišu joj drugi, no javio se i jedan konobar koji tvrdi da nije sve baš tako kako se čini.
"Konobar ovdje - rezanje voća vrlo je higijenski. Perem i dezinficiram dasku za rezanje koja je samo za šank, perem ruke, perem voće i nosim rukavice dok režem. Mi to jednostavno tako radimo. Neki restorani i kafići to ne rade, ali mi radimo", napisao je on.