JUČER je izašao novi Michelinov vodič za Sloveniju, koja sada ima 10 restorana sa sveukupno 13 zvjezdica. Na listi su se našli:
- Hiša Franko s tri Michelinove zvjezdice
- Restoran Milka s dvije Michelinove zvjezdice
- Restoran Grič s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Hiša Linhart s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Restoran Dam s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Restavracija Strelec s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Gostilna pri Lojzetu s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Hiša Denk s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Restoran COB s jednom Michelinovom zvjezdicom
- Restoran Pavus s jednom Michelinovom zvjezdicom (novi na listi)
Restoran Pavus, koji se nalazi u Laškom, u nekadašnjem dvorcu iz 13. stoljeća, novi je na listi, a ovaj restoran, pišu iz Michelina, nudi karakterističnu kuhinju koja reinterpretira štajersku kulinarsku tradiciju i koristi samo najbolje lokalne proizvode. Među jelima koja su inspektori izdvojili našla se pastrva s umakom od cvjetova bazge, začinjena aromatičnim biljem i svježim jagodama, a inspektori su pohvalili i široku vinsku kartu.
Nahvalili Hišu Franko i restoran Milka
Iz Michelina su posebno nahvalili Hišu Franko i restoran Milka, a Hiša Franko u Kobaridu je, podsjetimo, u rujnu prošle godine dobila treću zvjezdicu, čime je glavna chefica ovog restorana Ana Roš postala prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice. A osim tri Michelinove zvjezdice, Hiša Franko ima i jednu zelenu zvjezdicu.
>> Ana Roš prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice
"Kuhinja Ane Roš savršen je odraz njezine snažne, odlučne, otvorene i prijateljske osobnosti. Njezin jedini dugi degustacijski jelovnik prikazuje jela koja su puna intenzivnih i odlučnih okusa bez polovičnih mjera. Svaki je slijed pravo otkriće, a iako je svako jelo bilo nezaboravno, posebno je ostao u sjećanju kukuruzni beignet s fermentiranom ricottom, dimljenom ikrom pastrve i divljim vlascem (specijalitet kuće koji je uvijek na jelovniku), kao i 2 dana sušena pastrva kuhana s hibachijem, ribljim umakom od smeđeg maslaca i hrenom. Kao savršenu nadopunu vašem gastronomskom doživljaju, odaberite jedno od vina iz bogate vinske karte ili odaberite jednu od tri opcije sljubljivanja, od kojih je jedna bezalkoholna i sadrži domaće piće. Odlučite li se ovdje prenoćiti, jednako se preporučuje obilan i vrlo šaren doručak", napisali su tada u Michelinovom vodiču.
No, to nije jedino priznanje kojim se ova samouka kuharica može pohvaliti - u studenom prošle godine proglašena je i trećom najboljom cheficom na svijetu, a njezina se kuhinja čvrsto temelji na okolišu i svemu što on nudi. Tako u Hiši Franko možete očekivati samo svježe sastojke s područja doline Soče, gdje je i smještena.
>> Ana Roš, prva Slovenka s 3 Michelinove zvjezdice i treća najbolja chefica na svijetu
U novom Michelinovom vodiču za Sloveniju našlo se ukupno 63 restorana, što sa zvjezdicama, što s preporukom, a cijeli popis dostupan je ovdje.
63 restorana u Sloveniji iz Michelinovog vodiča sada uključuju:
- 1 restoran s tri Michelinove zvjezdice
- 1 restoran s dvije Michelinove zvjezdice
- 8 restorana s po jednom Michelinovom zvjezdicom (uključujući 1 novonagrađeni)
- 10 Bib Gourmand restorana (uključujući 5 novonagrađenih)
- 8 Michelin Green Star restorana (uključujući 1 novonagrađeni)
- 43 preporučena restorana (uključujući 3 nova).