Izašao Michelinov vodič za Sloveniju, 10 slovenskih restorana sada nosi zvjezdice

Foto: FB/Hiša Franko

JUČER je izašao novi Michelinov vodič za Sloveniju, koja sada ima 10 restorana sa sveukupno 13 zvjezdica. Na listi su se našli: 

  • Hiša Franko s tri Michelinove zvjezdice
  • Restoran Milka s dvije Michelinove zvjezdice
  • Restoran Grič s jednom Michelinovom zvjezdicom
  • Hiša Linhart s jednom Michelinovom zvjezdicom
  • Restoran Dam s jednom Michelinovom zvjezdicom
  • Restavracija Strelec s jednom Michelinovom zvjezdicom
  • Gostilna pri Lojzetu s jednom Michelinovom zvjezdicom
  • Hiša Denk s jednom Michelinovom zvjezdicom
  • Restoran COB s jednom Michelinovom zvjezdicom
  • Restoran Pavus s jednom Michelinovom zvjezdicom (novi na listi)

Restoran Pavus, koji se nalazi u Laškom, u nekadašnjem dvorcu iz 13. stoljeća, novi je na listi, a ovaj restoran, pišu iz Michelina, nudi karakterističnu kuhinju koja reinterpretira štajersku kulinarsku tradiciju i koristi samo najbolje lokalne proizvode. Među jelima koja su inspektori izdvojili našla se pastrva s umakom od cvjetova bazge, začinjena aromatičnim biljem i svježim jagodama, a inspektori su pohvalili i široku vinsku kartu.

Nahvalili Hišu Franko i restoran Milka

Iz Michelina su posebno nahvalili Hišu Franko i restoran Milka, a Hiša Franko u Kobaridu je, podsjetimo, u rujnu prošle godine dobila treću zvjezdicu, čime je glavna chefica ovog restorana Ana Roš postala prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice. A osim tri Michelinove zvjezdice, Hiša Franko ima i jednu zelenu zvjezdicu.

>> Ana Roš prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice

"Kuhinja Ane Roš savršen je odraz njezine snažne, odlučne, otvorene i prijateljske osobnosti. Njezin jedini dugi degustacijski jelovnik prikazuje jela koja su puna intenzivnih i odlučnih okusa bez polovičnih mjera. Svaki je slijed pravo otkriće, a iako je svako jelo bilo nezaboravno, posebno je ostao u sjećanju kukuruzni beignet s fermentiranom ricottom, dimljenom ikrom pastrve i divljim vlascem (specijalitet kuće koji je uvijek na jelovniku), kao i 2 dana sušena pastrva kuhana s hibachijem, ribljim umakom od smeđeg maslaca i hrenom. Kao savršenu nadopunu vašem gastronomskom doživljaju, odaberite jedno od vina iz bogate vinske karte ili odaberite jednu od tri opcije sljubljivanja, od kojih je jedna bezalkoholna i sadrži domaće piće. Odlučite li se ovdje prenoćiti, jednako se preporučuje obilan i vrlo šaren doručak", napisali su tada u Michelinovom vodiču.

No, to nije jedino priznanje kojim se ova samouka kuharica može pohvaliti - u studenom prošle godine proglašena je i trećom najboljom cheficom na svijetu, a njezina se kuhinja čvrsto temelji na okolišu i svemu što on nudi. Tako u Hiši Franko možete očekivati samo svježe sastojke s područja doline Soče, gdje je i smještena.

>> Ana Roš, prva Slovenka s 3 Michelinove zvjezdice i treća najbolja chefica na svijetu

U novom Michelinovom vodiču za Sloveniju našlo se ukupno 63 restorana, što sa zvjezdicama, što s preporukom, a cijeli popis dostupan je ovdje.

63 restorana u Sloveniji iz Michelinovog vodiča sada uključuju:

  • 1 restoran s tri Michelinove zvjezdice
  • 1 restoran s dvije Michelinove zvjezdice
  • 8 restorana s po jednom Michelinovom zvjezdicom (uključujući 1 novonagrađeni)
  • 10 Bib Gourmand restorana (uključujući 5 novonagrađenih)
  • 8 Michelin Green Star restorana (uključujući 1 novonagrađeni)
  • 43 preporučena restorana (uključujući 3 nova).
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.