Japanske slane palačinke pravi su comfort food, možete ih napraviti od raznog povrća

Foto: Shutterstock

OKONOMIYAKI je tradicionalno japansko jelo, slana palačinka koja se pravi od tijesta od pšeničnog brašna i drugih sastojaka (uglavnom povrća), koji se pomiješaju i peku na ravnoj tavici. Uobičajeni dodaci ovom jelu su kupus, meso i plodovi mora, kao i razni umaci, a jelo se često naziva japanskim omletom ili japanskom pizzom.

Uglavnom se povezuje s područjem oko Hirošime i regijom Kansai u Japanu, ali je popularno u cijeloj zemlji, s preljevima i tijestom koji se razlikuju ovisno o području. Ime je izvedeno iz riječi okonomi, što znači "kako volite" ili "ono što volite", i yaki, što znači "na žaru". 

Potrebni sastojci

Japanske slane palačinke prave se od svježeg kupusa i drugog povrća, a u njih se mogu dodati i plodovi mora, meso i razni umaci. U nastavku pronađite recept za najjednostavniju verziju ovih palačinki, s preljevom od majoneze, a trebat će vam:

  • svježi kupus
  • mrkva
  • mladi luk
  • voda
  • riblji temeljac
  • jaja
  • sol
  • brašno
  • sezamovo ulje
  • majoneza
  • rižin ocat.

Kako ih napraviti

Kupus nasjeckajte na sitno, mrkvu naribajte, a mladi luk narežite na tanke komadiće. Zeleni dio mladog luka odvojite za ukras, a ostatak luka pomiješajte s kupusom i mrkvom. Promiješajte vodu i riblji temeljac. Dodajte jaja i sol i zatim dobro umutite da se sjedini. Tom smjesom prelijte povrće i promiješajte.

Uz neprekidno miješanje dodajte brašno i miješajte dok se sve ne sjedini. Ostavite sa strane da odmori, a u međuvremenu zagrijte tavu. Tavu premažite sezamovim uljem, a zatim na zagrijano ulje preko cijele tave ravnomjerno rasporedite smjesu kupusa. 

Pecite dok palačinka ne poprimi zlatno-smeđu boju, oko 10 minuta. Okrenite na drugu stranu i nastavite peći još desetak minuta, dok i druga strana ne poprimi zlatno-smeđu boju. Dok se druga strana peče, napravite preljev od majoneze i octa. Palačinku na kraju poslužite preljevom i posipajte zelenim dijelom mladog luka.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.