Jedna se jednostavna slastica nekoć najčešće radila za goste i za blagdane

Foto: Shutterstock

PRHKE kiflice s pekmezom nekoć su bile popularna poslastica u mnogim domaćinstvima, a prema objavama u našoj grupi Index recepti - Što ste danas kuhali? omiljene su i danas. Radi se o jednostavnom kolaču koji se često priprema i od nekoliko sastojaka, a prhko tijesto se puni domaćim pekmezom - najčešće od šljiva ili marelica.

Tradicionalno su se pripremale za posebne prigode, ali su bile dovoljno jednostavno da se rade i svakodnevno. Najpopularnije su bile u vrijeme Božića, Uskrsa, raznih proslava i obiteljskih okupljanja. Zbo jednostavnosti i brzine pripreme često su se pripremale i za užinu ili kao kolač uz kavu, za goste.

Imamo jedan recept naše čitateljice, za koji će vam trebati samo 30 minuta. Čitateljica je u opisu napisala kako se radi o receptu njezine majke te kako je isproban puno puta. 

Potrebni sastojci

Evo što se sve za njih koristi.

  • brašno
  • maslac
  • kiselo vrhnje
  • prašak za pecivo
  • vanilin šećer
  • naribana korica limuna
  • sol

Kako se pripremaju

Priprema je brza i jednostavna - od svih sastojaka umijesite tijesto i stavite ga na sat vremena u hladnjak. Formirajte kiflice i nadjenite ih pekmezom od šljiva (ili nekim drugim) i stavite ih peći. Kada su pečene, uvaljajte ih u šećer u prahu.

Detaljan recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Provjerite i još jedan recept za prhke kiflice od samo tri sastojka - ovdje je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.