SIGURNO STE čuli za njemački kruh stollen, voćni kruh od orašastih plodova, začina i sušenog ili kandiranog voća, prekriven šećerom u prahu, koji često sadrži i marcipan ili sjeckane oljuštene bademe. Još se naziva i Weihnachtsstollen ili Christstollen i obavezna je slastica na blagdanskom stolu, a i kod nas postoji slična verzija.
Takav se kolač kod nas zove biskupski kolač ili biskupski kruh, a često se može naći na blagdanskom stolu na području Istre i Kvarnera. Ovaj se kruh peče još od davnina, a pronašli smo recept star 124 godine - iz Nove zagrebačke kuharice izdane 1900. Pročitajte ga u nastavku.
Potrebni sastojci
Sastojci su za ovaj kolač slični kao i za njemački stollen, samo što u stollen idu bademi i marcipan, a za biskupski kolač trebat će vam:
- suhe šljive
- smokve
- datulje
- narančina kora
- grožđice
- orasi
- čokolada
- glatko brašno
- šećer
- jaja
Kako ga napraviti
Prvo napravite mješavinu od suhih rezanih šljiva, smokava, datulja, narančine kore, grožđica, oraha i čokolade, a po želji možete dodati i drugo voće. Voće posipajte brašnom i ostavite sa strane. Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa žumanjke pomiješajte sa 140 grama šećera, a bjelanjke istucite u snijeg. Smjesu s brašnom i voćem, snijeg i žumanjke sa šećerom dobro promiješajte i ulijte u kalup.
Pecite sat vremena na 180 stupnjeva, a zatim ostavite da se ohladi. Ovo je kolač koji se reže nakon nekoliko dana, a stajati može duže vrijeme. Cijeli recept pronađite ovdje.